Hlavní obsah

Visegrád se zrodil před čtvrtstoletím ve vinném sklepě

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Visegrád

„Nacházíme se ve středověkém vinném sklepě královského paláce, kde státníci 15. února 1991 podepsali dohodu o spolupráci mezi Československem, Polskem a Maďarskem známou jako Visegrádská skupina,“ říká Právu historik Péter Gróf. Vysvětlení, proč se tak stalo mezi lahvemi a sudy, není složité – byla to tehdy jediná zastřešená místnost královského paláce, kterou restaurátoři a stavebníci právě rekonstruovali.

Foto: Archiv

Podpis dohody v roce 1991. Zleva Marián Čalfa, Václav Havel, József Antall, Árpád Göncz, Jan Krzysztof Bielecki a Lech Walesa

Článek

Gróf si vzpomíná, jaká tehdy vládla tuhá zima, venku leželo půl metru sněhu. „Do kamenného sklepa jsme proto museli vhánět teplý vzduch, aby se slavnost mohla vůbec konat,“ vybavuje si historik.

Za Československo deklaraci podepsali prezident Václav Havel a premiér Marián Čalfa, za Polsko prezident Lech Walesa a premiér Jan Krzysztof Bielecki a za Maďarsko prezident Árpád Göncz a předseda vlády József Antall.

Středoevropské země se zavázaly k blízké spolupráci na své cestě k evropské integraci. Podpis dohody na starobylém Visegrádu napodobil setkání tří králů na stejném místě v roce 1335.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Královský palác ve Visegrádu

Uherský panovník Karel I. Robert, český Jan Lucemburský a polský Kazimír III. Veliký zde dohodli spojenectví v politických či obchodních zájmech. „József Antall nevybral místo pro podpis visegrádské dohody náhodou. Učinil symbolické gesto,“ dodal historik.

Foto: Ivan Vilček, Právo

V těchto místech byla podepsána dohoda v roce 1991

Visegrád sloužil ve středověku jako sídlo uherských králů. Svého času zde byla uložena i královská koruna. Turci během tažení město i královský palác zcela zničili. Když archeologové objevili pod nánosy zeminy královský palác, považovali to Maďaři za událost srovnatelnou s objevením Tróje.

Turistické centrum

„Podpisem dohody v roce 1991 se dostalo naše město do povědomí lidí v Maďarsku i v zahraničí a stalo se navštěvovaným turistickým centrem,“ pochvaluje si starosta Visegrádu András Félegyházi.

Visegrád leží na malebném místě u Dunaje. Horní hrad nabízí nádherný výhled na okolí. „Právě v tomto místě se setkává tisíciletá historie Maďarů v Karpatské kotlině, naše kultura a přírodní krásy,“ ukazuje nadšeně starosta města.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pamětní deska připomínající podpis dohody v roce 1991

„Čechy, kteří mají Hradčany, hrady a zámky, zřejmě překvapí, proč jsme tolik hrdí na tyto ruiny. K tomu je třeba vědět, že naše území turecký vpád naprosto zdevastoval – včetně hradů a zámků,“ shrnuje Félegyházi.

Pracovnice místního turistického centra potvrzují, že v posledních letech do Visegrádu jezdí stále více Čechů, Poláků a Slováků. Velmi oblíbené jsou středověké zámecké hry, které se odehrávají na horním hradě. „Řada turistů se na nás obrací s otázkou, kde byla podepsaná visegrádská dohoda,“ dodává.

Z trojky čtyřka
Visegrádská trojka vznikla 15. února 1991
Po rozdělení Československa se z ní stala Visegrádská čtyřka
Po roce 1992 byla spolupráce utlumena
Obnovena byla v říjnu 1998
Vstupem zemí Visegrádu do EU se spolupráce zintenzivnila
Země V4 založily v roce 2000 Visegrádský fond se sídlem v Bratislavě.
Ten podporuje projekty v kultuře, vědě, výzkumu, vzdělávání i turistice

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz

Visegrádská skupina

Reklama

Výběr článků

Načítám