Hlavní obsah

Brexit je reálný, přicházejí kritické chvíle, varoval Tusk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukurešť
Aktualizováno

Vystoupení Spojeného království z Evropské unie je reálné a rozhodnutí Britů v referendu o setrvání v osmadvacítce bude mít zásadní vliv na všechny členské státy. Po jednání s rumunským prezidentem Klausem Iohannisem to v pondělí řekl novinářům předseda Evropské rady Donald Tusk.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Předseda Evropské rady Donald Tusk

Článek

„Z dnešního (pondělního) jednání s prezidentem Iohannisem, (britským) premiérem Cameronem a (francouzským) prezidentem Hollandem a před setkáním s (řeckým) premiérem Tsiprasem, (českým) ministerským předsedou Sobotkou a (německou) kancléřkou Merkelovou mám jen jeden politický dojem - tohle bude kritický moment,“ cituje Tuska agentura Reuters.

„Je nejvyšší čas, abychom začali naslouchat argumentům ostatních a naslouchali jim víc než našim vlastním. Riziko rozpadu je reálné. Jedná se o citlivé téma, k němuž musí být přistupováno šetrně. To, co se jednou rozpadne, už nemůže být slepeno,“ dodal předseda Evropské rady.

Je to kritická chvíle. Riziko rozpadu je reálné, jednání o setrvání UK v EU je velmi citlivé. Vyžaduje opatrnost. Co se rozpadne, nemůže být slepeno.

Tusk dále zdůraznil, že Evropská unie nemůže a nebude činit ústupky v oblasti evropských hodnot. Jaké konkrétní hodnoty měl na mysli, už ale neupřesnil.

Británie mimo jiné usiluje o omezení sociálních příspěvků pro cizince. Pokud členské země reformu EU schválí, chce britský premiér David Cameron vyhlásit referendum o setrvání v Unii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám