Hlavní obsah

Země V4 se v Praze chtějí postavit plánům Merkelové, píší Němci

Právo, Novinky, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Německo si stěžovalo u slovenského ministerstva zahraničí kvůli pondělnímu mimořádnému summitu zemí visegrádské skupiny s Makedonií a Bulharskem v Praze, na kterém budou státníci jednat i o posílení ochrany hranic mezi Bulharskem, Makedonií a Řeckem. Podle německých médií se země hodlají vymezit proti záměrům německé kancléřky Angely Merkelové.

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se svým slovenským protějškem Robertem Ficem a předsedou vlády Maďarska Viktorem Orbánem

Článek

Podle německého listu Die Welt se země skupiny V4 staví výslovně proti snahám německé kancléřky, která hodlá řešit uprchlickou krizi skrze zapojení Turecka.

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák slova o konfrontaci odmítl, ale bylo podle něj chybné, aby problémy Evropy řešilo Turecko.

Země V4 chtějí pomoci

Z vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica plyne, že Německu vadí, že se země V4 budou bavit o ochraně vnějších hranic.

„Dostali jsme demarši, co si to dovoluje V4 bavit se s Bulharskem a Makedonií o ochraně vnějších hranic. Nebudeme nečinně přihlížet, jak k nám přichází tisíce migrantů,“ uvedl Fico. Neřekl ale, kdo stížnost poslal.

„Chceme mluvit s představiteli Bulharska a Makedonie. Chceme se například ptát, kolik lidí ze Slovenska by mohlo být součástí ochrany hranic Makedonie. Zatím jsme tam poslali 25 policistů. Chceme, aby mezi zeměmi V4 vznikla shoda, že pokud Řecko nefunguje, a to skutečně nefunguje, je výhodnější investovat do ochrany hranic, které oddělují Řecko od Makedonie a Bulharska, Pokud Řecko nechce chránit hranice, musíme nabídnout jiné varianty,“ prohlásil Fico k nadcházejícímu summitu V4 v Praze.

O summit se zajímal i německý velvyslanec v Praze

Mluvčí české vlády Martin Ayrer konstatoval, že podobné výtky zaznamenal pouze z médií. Zároveň dodal, že summit nemá být oponenturou vůči kterékoliv evropské zemi, sdělil ČTK.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Státní tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády Tomáš Prouza

Stání tajemník pro EU Tomáš Prouza později odpoledne potvrdil, že se německý ambasador v Praze zajímal o cíle a obsah summitu.

"S německým kancléřstvím jsme v pravidelném a úzkém kontaktu. Nijak mě proto nepřekvapilo, že se na mne v pátek obrátil německý velvyslanec s dotazy na cíle a obsah pondělního summitu premiérů V4," reagoval pro ČTK Prouza.

Ještě bude veselo, varoval Fico

Fico upozornil, že je velký rozdíl v akceschopnosti států, které prošly komplikovaným transformačním procesem, jako jsou Slovensko, Česko, Maďarsko a Polsko, a zeměmi, které takovýto proces nezažily.

„V devadesátých létech jsme museli udělat rozhodnutí, na které vyspělé demokracie potřebovaly desetiletí. Možná proto je dynamika našich návrhu tak velká a možná proto někoho vyrušuje. Vždyť V4 o je standardní nástroj. Setkáváme se a zveme si další země,” uvedl slovenský premiér.

„Budeme opakovaně tvrdit, že Evropská unie v případě migrační krize selhala. Prosím nepodceňujme to, co se v migrační krizi děje. Domnívám se, že v roce 2016 bude ještě velmi veselo,“ varoval předseda slovenské vlády.

„Náš postoj je velmi jasný, ale nechceme stát se založenýma rukama. Chceme využít všechny možnosti, které máme a jít ve směru k zemím, kde je potřeba zastavit příliv migrantů,“ dodal.

Slovenský premiér to uvedl po ukončení sobotní programové konference strany Směr-sociální demokracie v Banské Bystrici.

Fico řekl, že země V4 by měly nabídnout náhradní plán ochrany vnějších schengenských hranic, pokud v této záležitosti selže Řecko.

Předseda slovenské vlády zopakoval, že na Slovensku se nebudou vytvářet žádné ucelené komunity lidí jiných náboženství a Bratislava žaluje Evropskou unii za schválení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků.

Reklama

Výběr článků

Načítám