Hlavní obsah

Odebrat teroristům občanství? Francouzští poslanci to odsouhlasili

– Paříž • Aktualizováno

Dolní komora francouzského parlamentu odsouhlasila vládní návrh na odebírání státního občanství osobám usvědčeným z terorismu. Návrh předložený po teroristických útocích v Paříži, při nichž loni v listopadu přišlo o život 130 lidí, prošel Národním shromážděním jen těsně.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Francouzský prezident François Hollande

Článek

Poslanci návrh schválili poměrem hlasů 162:148 poté, co z něj vypadla původní zmínka o lidech s dvojí národností narozených ve Francii. Tato zmínka vyvolala značný odpor.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Její odstranění toho ale v praxi příliš nezmění, poukazují kritici, podle nichž je jasné, že je návrh zaměřen proti francouzským muslimům s dvojím občanstvím, protože podle mezinárodního práva nelze někoho zbavit občanství. Takový člověk by se ocitl v právním vakuu.

S návrhem na odnímání občanství nesouhlasila ministryně spravedlnosti Christiane Taubiraová, a proto složila funkci. Taubiraová poukazovala na to, že to terorismus nijak neomezí. [celá zpráva]

Výjimečný stav součástí ústavy

Vláda předložila zákonodárcům celou sérii návrhů týkajících se bezpečnosti. Poslanci už v pondělí schválili zařazení zmínky o vyhlašování výjimečného stavu do ústavy, čímž rozšířili pravomoci bezpečnostních složek. Ve středu pak dolní komora přijala i další návrhy týkající se ústavní reformy.

Nyní o nich bude rozhodovat Senát a následně je ještě musí odhlasovat obě komory na společném zasedání, přičemž je musí schválit třípětinovou většinou hlasů.

Anketa

Souhlasíte s odebíráním občanství lidem usvědčeným z terorismu, kde je to možné?
Ano
98,7 %
Ne
1,3 %
Celkem hlasovalo 1744 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám