Hlavní obsah

Slovenští učitelé přeruší stávku. Vláda jejich požadavky nesplnila

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenští učitelé přeruší 15. února časově neomezenou stávku za vyšší platy. V úterý o tom informovala Iniciativa slovenských učitelů. Protest část slovenských učitelů zahájila 25. ledna. Vláda premiéra Fica ale jejich požadavky nevyslyšela.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Vláda dělá z učitelů migranty, hlásal transparent protestujících učitelů v Bratislavě. Snímek z konce ledna 2016

Článek

Organizátoři tvrdí, že se do stávky zapojilo zhruba 15 tisíc učitelů z celkového počtu 89 tisíc slovenských kantorů. Důvodem protestu byly nízké mzdy a nedostatečné financování školství. Některé školy byly zcela uzavřeny, některé jen částečně, ale většina fungovala v normálním režimu.

V rámci stávky uspořádali učitelé, rodiče a žáci shromáždění v Bratislavě, v Košicích a v dalších městech. Prvního února vytvořili protestní živý řetěz kolem úřadu vlády v Bratislavě.

Kabinet premiéra Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) ale odmítl požadavkům stávkujících ustoupit. Vzkázal učitelům, že jim byly zvýšeny platy o 22 procent a do březnových voleb už pro ně nemůže nic udělat.

Fico slíbil, že pokud bude strana Směr součástí nové vlády, bude dál zvyšovat mzdy učitelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám