Hlavní obsah

Fico nebude stíhán za výroky o muslimech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Krajská prokuratura v Bratislavě odmítla trestní oznámení na premiéra Roberta Fica za slova, že chce zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku. Prokurátorka ve výroku nenašla hanobení rasy a při rozhodování převážilo právo na svobodu projevu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

K rozhodnutí dospěla prokuratura začátkem února a veřejnost o něm informovala až nyní. Ficova slova podle prokuratury není možné považovat za nenávistná, vyzývající k násilí nebo k výhrůžkám vůči muslimům.

„Svoboda projevu je chráněna nezávisle na tom, zda je vyjádření racionální, nebo emotivní, odůvodněné, či bezdůvodné,“ uvedla prokuratura.

Podle slovenských médií podal trestní oznámení na Fica bývalý zaměstnanec Světové banky Maroš Ivanič, který se po letech vrátil na Slovensko ze Spojených států.

Oznamovatel chystá protest

„Vidíme, jaká ghetta vznikají v mnoha státech, ve Francii, v Belgii, do těch lokalit už nechodí ani policisté, je tam samostatný způsob života, jiné myšlení, jiné kulturní zázemí a především jiné náboženství. Jediná cesta, jak minimalizovat rizika událostí jako v Paříži nebo v Německu, je zabránit vytvoření ucelené muslimské komunity na Slovensku,“ prohlásil Fico 7. ledna.

Ivanič v podnětu vyslovil podezření, že premiér se tímto dopustil hanobení rasy, národa a přesvědčení a podněcování k rasové, národnostní a etnické nenávisti. Za tento čin hrozí na Slovensku až tříleté vězení.

Ivanič chce proti rozhodnutí prokuratury podat protest. „Ficovy výroky nepochybně způsobily strach u muslimské komunity na Slovensku,“ řekl Ivanič.

Islámská nadace na Slovensku upozornila, že po podobných výrocích českého prezidenta Miloše Zemana došlo k ozbrojenému útoku na muslima v Praze a o víkendu ke žhářskému útoku na centrum pro pomoc uprchlíkům. [celá zpráva]

Anketa

Považujete Ficovy výroky o muslimech za nenávistné, vyzývající k hanobení rasy či národa?
Ano
1,8 %
Ne
98,2 %
Celkem hlasovalo 2021 čtenářů.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Reklama

Výběr článků

Načítám