Hlavní obsah

Islámský stát plánoval útoky v Moskvě i Petrohradu, oznámili ruští vyšetřovatelé

– Moskva

Ruská tajná služba FSB oznámila v pondělí, že zatkla sedm členů radikálního hnutí Islámský stát, kteří připravovali pumové útoky v Moskvě, Petrohradu a ve Sverdlovské oblasti. Právě zde, konkrétně v hlavním městě Jekatěrinburgu na jihu země byla skupina zatčena.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Rudé náměstí v Moskvě

Článek

Buňku podle vyšetřovatelů tvoří občané středoasijských států. Její členové byli obviněni z terorismu a nezákonného držení zbraní a výbušnin.

FSB uvedla, že při prohlídce domů podezřelých odhalila laboratoř na výrobu trhavin a zabavila rozbušky, pušky, granáty i literaturu s radikálními názory.

„Bylo zjištěno, že po spáchání teroristických útoků plánovali zadržení odjet do Sýrie a zapojit se do vojenské akce v řadách Islámského státu,“ oznámila FSB. Služba bez upřesnění dodala, že velitel buňky přicestoval do Ruska z Turecka.

Mezi oběma zeměmi panuje nevraživost kvůli loňskému sestřelení ruského bojového letounu Suchoj v turecko-syrském pohraničí. Ankara tvrdí, že Rusové narušili turecký vzdušný prostor a neuposlechli varování. Rusko uvádí, že to byl válečný zločin, a na Turecko uvalilo sankce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám