Hlavní obsah

Demonstrace Pegidy v Německu? Propadák, píší tamní média a všímají si Prahy

Demonstrace hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), která se konala v saské metropoli Drážďanech a dalších evropských městech včetně Prahy, označují německá média za propadák. V kolébce Pegidy - v Drážďanech – byla účast protestujících podstatně nižší, než se očekávalo. Nedorazil zakladatel hnutí Lutz Bachmann, který onemocněl. Německý tisk si ovšem všímá relativně vysoké účasti a násilných projevů během demonstrací v Praze.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Na demonstraci Pegidy dorazilo v sobotu sotva 8000 lidí, počítalo se s dvojnásobkem.

Článek

„Místo ,pevnosti Evropa', kterou Pegida plánovala, vznikl nanejvýš rodinný dům. A i ten stojí na vratkých základech,” napsal o demonstraci v Drážďanech deník Sächsische Zeitung.

„Záměru využít extrémně pravicové a nacionalistické protesty k vytvoření ,pevnosti Evropa' se Pegida nejvíc přiblížila v Praze. Na Hradčanském náměstí se tam shromáždilo 5000 lidí, kteří dali najevo svůj odpor k islámu,” uvedl list. Současně napsal, že demonstrace na Hradčanském náměstí byla dosud nejmasovější, kterou pořádal Blok proti islámu.

Podle informací z ČR byly v sobotu na Hradčanském náměstí ve skutečnosti asi tři tisíce lidí.

Pegida není exportní hit

„Velkolepě pořádaná akce Pegidy skončila jako propadák,” komentoval sobotní protesty deník Die Welt. Poukázal nejen na technické obtíže při propojování demonstrací z ostatních evropských měst, ale také neúčast špiček hnutí Pegida a nízký počet demonstrantů, který dosáhl sotva poloviny očekávané účasti. List připomněl, že protestovalo sotva 8000 lidí, čekala se ovšem účast dosahující 15 000.

V podobném duchu komentuje akci další německý deník, a to Die Zeit. Účast demonstrantů je chabá nejen v saské metropoli, ale i v ostatních evropských městech.

„Pegida není žádný exportní hit,” napsal Die Zeit. Ve svém komentáři si ale všímá protestů v Praze a násilných střetů, které akci provázely.

BEZ KOMENTÁŘE: Útočníci se pokusili zapálit autonomní centrum KlinikaVideo: Novinky

Vedle potyček s policií v průběhu demonstrací došlo v sobotu k pokusu zapálit Autonomní sociální centrum Klinika na pražském Žižkově. To mimo jiné pomáhá běžencům. Politici útok odsoudili a případem se začala zabývat policie, která již vyslechla několik podezřelých. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám