Hlavní obsah

V Drážďanech demonstrují tisíce lidí proti islamizaci

Drážďany/Calais
Aktualizováno

Až 8000 lidí v sobotu odpoledne v Drážďanech pod heslem Pevnost Evropa demonstrovalo proti údajné islamizaci země a proti příchodu uprchlíků. Akce hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida), na níž vystoupil i poslanec českého hnutí Úsvit Marek Černoch, však nenaplnila odhady organizátorů, kteří původně avizovali až 15 000 účastníků.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Účastníci demonstrace Pegidy v Drážďanech

Článek

Drážďanská demonstrace se koná v rámci společné akce odpůrců islámu Pevnost Evropa, kteří pořádají protesty ve 14 evropských městech, a to včetně Prahy. [celá zpráva]

Zástupci hnutí v projevu vyzvali k uzavření a důsledné kontrole vnějších i vnitřních hranic Evropské unie. Podle nich je současná uprchlická krize stěhováním národů, které nijak nesouvisí s útěkem před válkou, ale je motivováno snahou o osobní prospěch běženců.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Příznivci protislámského hnutí Pegida demonstrují v Drážďanech

Organizátoři se také vyslovili pochvalně o postoji středoevropských zemí k uprchlíkům. Češi, Slováci, Poláci a Maďaři podle Pegidy mají historickou zkušenost s „islámskou porobou” a nechtějí ji zažít znovu. Odsoudili naopak postoj německé vlády, což demonstranti doprovodili skandovaným pokřikem „Merkelová musí pryč”,  „My jsme národ” a „Odsun”.

Jeden z řečníků také zdůraznil, že migrační vlna má stále méně co dělat s útěkem před válkou. Kritiky se dočkaly i církve pomáhající uprchlíkům, uvedl list Der Tagesspiegel.

Proti postojům Pegidy také v saské metropoli vystoupily tisíce lidí na pochodu městem a na demonstraci před budovou opery. Na akce dohlížely tisíce policistů, ke konfliktům mezi oběma skupinami nedošlo. Naopak ve Výmaru, kde pořádali pochod neonacisté, došlo k potyčkám.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Levicoví odpůrci hnutí Pegida při demonstraci v Drážďanech

I přes zákaz francouzských úřadů se v sobotu v Calais sešlo na 150 lidí na demonstraci proti údajné islamizaci Evropy. Dav skandoval hesla jako „My jsme tady doma”. Část demonstrantů se střetla s policií, uvedla agentura AFP. Policie zadržela asi deset lidí.

V Calais je situace dlouhodobě vyhrocená, neboť se zde utábořilo několik tisíc migrantů, kteří se snaží dostat přes Lamanšský průliv do Británie.

Na obdobnou demonstraci v Bratislavě dorazilo jen pár desítek osob. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám