Hlavní obsah

Rakousko chce migranty zadržené u Řecka vracet do Turecka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeˇb

Agentura pro ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex by měla všechny migranty zadržené na řeckých hranicích EU rovnou vracet do Turecka. Navrhl to podle tisku rakouský kancléř Werner Faymann. O svém návrhu prý již hovořil s tureckým premiérem Ahmetem Davutogluem.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Článek

Faymann podle tisku označil svůj návrh za jediné opatření, které bude účinné a rozbije převaděčské aktivity. Jinak podle něj bude muset přijít na řadu „plán B”, tedy ochrana národních hranic, uvedl rakouský list Neue Kronen-Zeitung.

„Všichni musejí být zachráněni, ale pak musejí být posláni zpátky do Turecka,” řekl Faymann dalšímu rakouskému listu Österreich. „Frontex by tak již nebyl pouze záchranným programem, ale skutečně také programem pro ochranu hranic,” dodal.

Faymann upozornil, že je zapotřebí, aby na tento plán přistoupilo Turecko.

Evropská unie již dříve slíbila Turecku výměnou za pomoc při řešení uprchlické krize tři miliardy eur (zhruba 81 miliard Kč).

Anketa

Souhlasíte s tím, aby uprchlíci zadržení na hranici s Řeckem byli hned vráceni zpátky do Turecka?
Ano
98,1 %
Ne
1,9 %
Celkem hlasovalo 6527 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám