Hlavní obsah

Slovenskem před volbami otřásá skandál se zbohatlým lékařem a Ficovou mladou sekretářkou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Měsíc před parlamentními volbami vypukl na Slovensku skandál s náhlým zbohatnutím lékaře Pavla Kostky, jehož kliniky mají dostávat od státní zdravotní pojišťovny ročně 3,2 miliónu eur (přes 86 miliónů Kč). Do případu se navíc zamotala 22letá Mária Trošková, atraktivní asistentka premiéra Roberta Fica.

Foto: ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico, za ním asistentka Mária Trošková.

Článek

Kliniky zmíněného lékaře poskytují masáže a léčebné rehabilitace. Kostka původně působil v Spišské Belé na východě Slovenska, ale postupně otevřel kliniky také v Bratislavě, Nitře, Žilině a Banské Bystrici. Slovenská média tvrdí, že se mu začalo dařit po nástupu jednobarevné vlády strany Směr-sociální demokracie v roce 2012. Premiér Fico se hájí tím, že Kostkova firma uzavřela exkluzivní smlouvu ještě za pravicové vlády premiérky Ivety Radičové.

Zisk stoupl o 2100 procent  

Opoziční strana Sieť poukázala na to, že slovenská státní Všeobecná zdravotní pojišťovna proplácí Kostkovi horentní částky na základě smlouvy, která stanovila pro lékařovy kliniky unikátní kód výkonu zdravotní péče „cílená dlouhodobá terapie - CDT00”. Podle kritiků jde ale o masáže a další běžné rehabilitační úkony.

Podle strany Sieť by částka, kterou Kostka inkasuje, pokryla zvýšení platu 1500 zdravotních sester. Toto téma je na Slovensku v současnosti velmi citlivé, protože z nemocnic odešlo téměř 600 zdravotních sester nespokojených se svými platy.

„Kostka měl v roce 2012 obrat 140 tisíc eur, v roce 2014 to bylo už 1,4 miliónu eur. Jeho zisk stoupl o 2100 procent,“ upozornil místopředseda strany Sieť Miroslav Beblavý.

Ficova asistentka v akci

Kostka obvinění odmítl a označil vyjádření strany Sieť za součást předvolební kampaně.

„Klinika nikdy neobdržela částky, o nichž mluví poslanec Beblavý,“ uvedl lékař. Nárůst objemu prostředků proplácených pojišťovnou souvisí podle Kostky s růstem počtu pacientů.

Kostkova odpověď ale vyvolala další skandál. Denník N a televize Markíza upozornily na to, že soubor ve formátu Microsoft Word rozeslaný médiím mohl projít úpravami přímo na úřadu vlády. Jako autor poslední úpravy textového souboru je totiž v dokumentu uvedena Mária Trošková, bývalá modelka pracující na sekretariátu premiéra Fica.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

„Můj sekretariát dostává stovky mailů denně. Sekretariát přijal také mail od Kliniky Kostka, stejný, jaký klinika poslala médiím. Za Kliniku Kostka nikdo nepsal žádné stanovisko,“ reagoval Fico. Na otázku novinářů, proč je v dokumentu uvedeno jméno Troškové, premiér řekl: „Mě se neptejte, nejsem expert na IT“.

Reklama

Výběr článků

Načítám