Hlavní obsah

Na východě Ukrajiny znovu zuří boje, na obou stranách hřmí i zakázané těžké zbraně

Kyjev

Na východě Ukrajiny se znovu rozhořely boje a nasazeny jsou údajně i zbraně zakázané mírovými dohodami. Vyplývá to z prohlášení ukrajinské armády i povstaleckých velitelů.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci v Artěmivsku

Článek

Doněčtí separatisté tvrdí, že intenzita bojů se v posledních dnech zvýšila desateronásobně. O ztrátách na životech se zprávy nezmiňují.

Silné boje se soustřeďují do okolí obce Zajceve, která leží severně od strategického města Horlivka ovládaného povstalci. Ukrajinský armádní analytik Dmytro Tymčuk oznámil, že vzbouřenci do bojů nasadili obrněnou techniku a minomety ráže 120 milimetrů, které minské mírové dohody zakazují. Střelba je prý vedena i z velkorážných kulometů a granátometů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Povstalci: Provokují nás

Podle informací ze štábu separatistů se bojuje i v bezprostředním okolí Doněcku, zejména u obcí Pisky a Avdijivka. Šéf doněckých povstalců Alexandr Zacharčenko v pátek agentuře DAN řekl, že intenzita ostřelování se v posledních dnech zvýšila desetkrát.

„Provokují nás, abychom my zahájili palbu a porušili příměří," obvinil Zacharčenko velitele ukrajinské armády. Povstalecký vůdce přitom nařkl kontrolní misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), že viní Kyjev z porušování klidu zbraní jen velmi neochotně.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinská vlajka (ilustrační foto)

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Podle neúplných údajů OSN zahynulo za bezmála dva roky bojů na východě Ukrajiny přes devět tisíc lidí. Svá obydlí opustily statisíce donbaských rodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám