Hlavní obsah

V Německu začal karnevalový rej, navzdory obavám z migrantů

– Kolín nad Rýnem

V německém Porýní začaly tradiční karnevalové slavnosti. Zvláštní pozornost se upírá především na Kolín nad Rýnem, největší město spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, kde se loni o silvestrovské noci odehrála řada útoků na ženy, které jsou připisovány migrantům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Kolíně nad Rýnem začíná za přísných bezpečnostních opatření tradiční karnevalVideo: AP

 
Článek

Ani vytrvalý déšť, ani silvestrovské útoky ve čtvrtek tisíce lidí od účasti na maškarním veselí neodradily. V ulicích Kolína hlídkuje mnohem více policistů než obvykle, zhruba 2500.

Karnevalové veselí v Porýní začalo většinou v 11.11 takzvaným babím masopustem (Weiberfastnacht), kdy vládu nad mnoha městy tradičně přebírají ženy. Většinou se nese ve znamení pestrých masek a honu na kravaty, jejichž části bujaré hloučky žen odstřihávají kolemjdoucím mužům.

Foto: Martin Meissner, ČTK/AP

Jen v Kolíně nad Rýnem hlídá během karnevalu v ulicích 2500 policistů.

Na veselí dohlížejí také zaměstnanci soukromých bezpečnostních agentur, kteří účastníky karnevalu na některých místech kontrolují. Lidé prohlídky přijímají bez námitek. Kromě skutečných policistů jsou v ulicích také desítky osob v maskách strážců veřejného pořádku.

Vystrojili se i prodavači

Od časného rána vlaky do Kolína přivážely lidi v maskách, kteří se z nádraží vydávali do centra města na karnevalové slavnosti. Jen zlomek obyvatel porýnského města vyrazil do ulic odmaskovaný, nějakou formu líčení nebo alespoň paruku či zábavnou čepici mají i prodejci v obchodech a stáncích. Převládají masky zvířat, k vidění je také mnoho kostýmů policistů, vojáků nebo komiksových hrdinů.

I přes tisíce lidí v ulicích je podle některých účastníků účast nižší než obvykle. „Proti loňsku je tady lidí méně. Normálně se musíte prodírat davem, dnes je tu celkem prázdno a nával se tvoří jen pod stříškami stánků. Něco samozřejmě ovlivnilo počasí, je zima a prší. Ale podle mě se na tom projevily i silvestrovské události," řekl mladík v kostýmu lva.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám