Hlavní obsah

Pussy Riot vydaly nový klip, ve kterém se posmívají ruské moci

Ruská punk rocková kapela Pussy Riot, jejíž některé členky byly v minulosti vězněny kvůli provokativnímu vystoupení v pravoslavném chrámu v Moskvě z roku 2012, vydala nový videoklip. V něm se v čele s frontmankou Naděždou Tolokonnikovovou, oblečené v uniformách, opět posmívají ruské moci.

Foto: Denis Sinyakov, ČTK/AP

Záběr z klipu Pussy Riot

Článek

Klip se jmenuje Čajka podle ruského generálního prokurátora Jurije Čajky a inspiruje se dokumentárním filmem o zneužívání pravomocí a údajných vztazích tohoto vysoce postaveného činitele vládnoucího režimu a jeho syna s organizovaným zločinem, řekla nezávislé televizi Dožď Tolokonnikovová. Dokument vydala protikorupční organizace vedená faktickým disidentem Alexejem Navalným. Čajka obvinění popírá.

"Když si uvědomíte, že to není fikce, ale něco, co vás obklopuje, jde vám z toho mráz po zádech," řekla Tolokonnikovová. "Měly jsme pocit, že je třeba reagovat," dodala. Podle svých slov doufá, že klip povzbudí více lidí k tomu, aby se na dokument podívali.

Na videu členky skupiny předvádějí bití a mučení vězňů se zahalenými hlavami, zatímco zpívají: "Najdeme krásnou práci ve vězení pro každého, kdo je příliš chytrý."

Tolokonnikovovou a další členku Pussy Riot Mariju Aljochinovou odsoudil moskevský soud za vystoupení v chrámu a za výtržnost je potrestal dvěma lety za mřížemi. Další jejich zadržená kolegyně vyvázla s podmínkou. Vězněné členky Pussy Riot vyšly na svobodu krátce před vypršením trestu v prosinci 2013, a to v rámci prezidentské amnestie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám