Hlavní obsah

Znásilnění migranty si 13letá německá Ruska vymyslela, přitom se za ni stavěl i Lavrov

Berlín

Třináctiletá dívka z Berlína si únos a znásilnění migranty vymyslela. Berlíňanka s ruskými kořeny 11. ledna nepřišla do školy a třicet hodin se pohybovala neznámo kde. Po svém návratu tvrdila, že ji znásilnili mladíci blízkovýchodního nebo severoafrického vzezření. Na policii ale nakonec přiznala, že se nic takového nestalo.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Německá krajní pravice kvůli domnělému znásilnění svolala několik demonstrací. Na ceduli vpravo je nápis Liso, jsme s tebou.

Článek

„Když byla Lisa po třech dnech (od údajného znásilnění – pozn. red.) vyslechnuta vyškolenými odborníky, opakovaně přiznala, že její příběh o znásilnění není pravdivý,“ potvrdil listu The Guardian německý státní zástupce Martin Stelner.

Případ nezletilé Berlíňanky pobouřil německou veřejnost a vedl ke vzedmutí protipřistěhovalckých nálad. Krajní pravice kvůli domnělému znásilnění svolala několik demonstrací, a případ se dokonce promítl do rusko-německých vztahů.

Ruská televize totiž odvysílala reportáž, v níž příbuzní dívky obviňovali německé úřady z toho, že se případem nedostatečně zabývaly.

Rozčilený Lavrov

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov si v té souvislosti minulý týden stěžoval, že se německé úřady případ snažily zatajit z důvodu politické korektnosti, s níž Berlín přistupuje k uprchlické krizi. [celá zpráva]

„Doufám, že ty problémy s migrací nepovedou k pokusu politicky korektně přemalovávat skutečnost z nějakých vnitropolitických důvodů,” citovala šéfa ruské diplomacie agentura DPA.

Dívka, jejíž celé jméno úřady vzhledem k věku nezveřejnily, měla potíže ve škole, a když to učitelé sdělili rodičům, bála se jejich reakce. Utekla proto z domova neznámo kam. Analýza z dat dívčina mobilního telefonu prokázala, že noc na útěku strávila s kamarádem či kamarádkou, nikdo blízký ale z jejího údajného znásilnění obviněn nebyl.

Ještě v neděli přitom matka dívky v rozhovoru pro deník Der Spiegel tvrdila, že je na tom její dcera „velmi špatně a je v péči psychiatrů“.

Obvinění ale v popisovaném případu možná přece jen padne. Dívka měla podle německých médií dobrovolný sex se dvěma mladíky tureckého původu, což je vzhledem k jejímu věku nezákonné.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám