Hlavní obsah

Na 600 zdravotních sester nepřišlo na Slovensku do práce, boj za platy vrcholí

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

V pondělí nepřišlo na Slovensku do práce okolo 600 zdravotních sester, které kvůli údajně nízkým platům podaly výpověď a se začátkem měsíce jim skončila výpovědní lhůta. Řada z nich se chce vydat pracovat do zahraničí, především do Česka. Nabídky se prý slovenským sestrám jen hrnou. Komoru sester a odbory žaluje ministr zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problémem je, že často neovládají cizí jazyk. Potřebovaly by především němčinu. Proto je pravděpodobné, že řada z nich zamíří do České republiky.

„Sám předseda odborové unie zdravotnických pracovníků ČR Tomáš Válek vyzval sestry, že pokud je Slovenská republika nepotřebuje, velmi rádi je přijmou,“ cituje Denník N člena prezidia slovenské komory sester Milana Laurince.

Nabídky však podle jeho slov přicházejí také ze Švédska, Norska, Švýcarska, Německa a Rakouska.

Zdravotní sestry opouštějí nemocnice ve městech Prešov, Žilina, Trnava, Trenčín, Dolný Kubín a Martin. V prešovské nemocnici například nenastoupila v pondělí až téměř třetina sester. Z celkového počtu 1100 jich podalo výpovědi 305. Nemocnice proto požádala o výpomoc vojenské zdravotníky. [celá zpráva]

Vyháněny od pacientů

Sestry žádají svolání mimořádné schůze parlamentu a chtějí oslovit předsedy politických stran. „Parlament by mohl vytvořit tlak na vládu, aby vzniklou situaci řešila. Jsme přesvědčeny, že pouze v diskusi můžeme nalézt řešení současného stavu. Jsme připraveny ke kompromisnímu řešení,“ uvedla předsedkyně odborového svazu zdravotních sester a porodních asistentek Monika Kavecká.

Šéfka odborů upozornila, že průměrný věk zdravotní sestry se blíží k padesátce, protože mladší odcházejí do zahraničí. „Neopouštíme pacienty, my jsme od jejich lůžek doslova vyháněny,“ dodala Kavecká.

Komora sester a odbory ale čelí trestnímu oznámení. Podává ho ministr zdravotnictví Viliam Čislák, a to za šíření poplašné zprávy. Nelíbí se mu jejich tvrzení, že odchodem téměř 600 zdravotních sester z nemocnic je ohrožena zdravotní péče až o milión pacientů. „Zdravotní péče je zabezpečena,“ zdůraznil ministr.

Ve slovenských nemocnicích pracuje asi 13 tisíc zdravotních sester. Jejich platy  v nestátních zařízeních, tedy menších regionálních nemocnicích, zaostávají za průměrným platem, který na Slovensku činí 859 eur (23 200 korun). Naopak sestry ve velkých nemocnicích na Slovensku vydělávají i s příplatky kolem 1000 eur (27 tisíc korun) měsíčně.

Reklama

Výběr článků

Načítám