Hlavní obsah

Protinávrh Bruselu k omezení dávek pro migranty není dost dobrý, míní Cameron

Londýn
Aktualizováno

Britskému premiérovi Davidu Cameronovi nestačí návrh Evropské unie na zavedení takzvané záchranné brzdy pro případ, že přistěhovalci z jiných unijních zemí zahltí sociální systém přijímajícího státu, tedy v konkrétním případě Británie. Po jednání se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem se nechal slyšet, že není dost dobrý.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britský premiér David Cameron a předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker jednali o dohodě, která by měla odvrátit Brexit.

Článek

„Říkalo se, že to není možné, ale na stole už nyní leží návrh. Není ale ještě dost dobrý, je zapotřebí více práce, ale děláme pokroky," řekl Cameron televizi BBC po setkání s Junckerem.

"Učinili jsme dnes (v pátek) pokrok, ale to nestačí, bude to těžké," řekl také britský ministerský předseda zpravodajské televizi Sky News. "V případě, že smlouva bude dobrá, přijmu ji, pokud tomu tak nebude, tak ji nepřijmu," dodal Cameron.

Brusel reagoval na britskou snahu omezit určité typy sociálních dávek lidem, kteří do Británie přicházejí z jiných zemí EU. Protinávrhem Bruselu je "záchranná brzda" či pojistka, která by státům EU umožnila v případě enormního tlaku na sociální systém omezit počet přistěhovalců z dalších zemí osmadvacítky. Zatím není jasné, jaké dodatečné ústupky by pro Brity mohly být dostatečné.

Hlasování v létě by hrozilo Brexitem 

David Cameron splněním britských podmínek podmiňuje setrvání Spojeného království v Evropské unii respektive vypsání referenda ještě před létem.

Spolu s oteplením je totiž očekáváno zintenzivnění migrační vlny, což by - v případě, že by se referendum konalo v létě, nahrávalo do karet odpůrcům setrvání Spojeného království v Evropské unii.

„Pokud se nepodaří najít shodu před únorovým summitem, bude uspořádání referenda ještě před začátkem léta mnohem obtížnější, a pokud dohoda nebude ani na březnovém summitu, bude to zcela nemožné,“ nechal se slyšet britský ministr zahraničí Philip Hammond. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám