Hlavní obsah

Timmermans o migrantech nemluvil pravdu, drtivá většina se hlásí z válečných zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans nemluvil pravdu, když tento týden prohlásil, že do Řecka začalo nově proudit víc lidí ze zemí, v nichž není válka. Timmermans se odkazoval na zatím nezveřejněné statistiky evropské pohraniční agentury Frontex. Agentura nyní čísla zveřejnila, a ta jednoznačně Timmermansova slova vyvrací. Upozornil na to server EUobserver.

Foto: Eric Vidal, Reuters

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans

Článek

„Více než polovina lidí nyní do Evropy přichází ze zemí, u nichž se lze domnívat, že neexistují žádné důvody pro to, aby žádali o status uprchlíka. Více než polovina, šedesát procent,“ prohlásil bývalý ministr zahraničí Nizozemska Timmermans. Odkázal se přitom na dosud nezveřejněné statistiky Frontexu za prosinec. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Frontex nyní zveřejnil prosincovou bilanci, která jasně ukázal, že Timmermans a jeho pobočníci přinejmenším neumí počítat. Drtivou většinu běženců, kteří v prosinci dorazili do Řecka, totiž nadále tvoří lidé z válečných zemí. Ubylo sice Syřanů, zato významně přibylo Iráčanů.

Jejich počet podle Frontexu v prosinci narostl na 25 procent. „To je více než dvojnásobek oproti 11 procentům v říjnu a 12 procentům v listopadu,“ poznamenala agentura. Současně dodala, že další čtvrtinu až třetinu nově příchozích běženců tvořili lidé z Afghánistánu.

To také potvrdil Úřad vysokého komisaře OSN (UNHCR), který stejně jako Frontex uvedl, že Syřanů, kteří v prosinci dorazili do Řecka, bylo 39 procent. Iráčané a Afghánci pak tvořili téměř polovinu migrantů, obou národností  podle UNHCR bylo 24 procent. Pokud by se tedy sečetly údaje obou úřadů, vyjde, že Syřané, Iráčané a Afghánci tvořili v prosinci 87 procent všech nově příchozích.

Tvrdí, že jsou Syřané

Příliv uprchlíků do Evropy neustává ani během zimy. Podle UNHCR doputovalo od Nového roku do Evropy více než 54 000 lidí. Jak Afghánci, tak Syřané a Iráčané mají velké šance na získání azylu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Překladatelé Komise organizují soutěž Juvenes Translatores od roku 2007.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso

Šéf Frontexu Fabrice Leggeri nicméně připustil, že část běženců tvrdí, že pochází ze Sýrie, ale není to pravda. Leggeri řekl, že jakmile se zjistí, že migrant není z válečných zemí, ale například z Maroka, pak je automaticky považován za člověka, který nemá na azyl v Evropě nárok.

Reklama

Související články

Finsko vyhostí 20 000 žadatelů o azyl

Finsko vyhostí okolo 20 000 migrantů, kteří do země přišli v loňském roce, ale nedostali nebo nedostanou azyl. Ve čtvrtek to oznámila náměstkyně ministra...

Výběr článků

Načítám