Hlavní obsah

Pomoc EK státům v době krize byla slabá, ale nakonec zabrala, zjistili auditoři

Brusel
Aktualizováno

Způsob, jakým Evropská komise prováděla záchranné programy pro členské státy zasažené finanční krizí, byl „všeobecně slabý” a nekonzistentní. Uvedl to Evropský účetní dvůr (ECA). Auditoři nicméně došli k závěru, že úvěrové programy pro Irsko, Lotyšsko, Maďarsko, Portugalsko a Rumunsko splnily svůj cíl - vedly ke snížení deficitu a ke strukturálním reformám.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Auditoři zároveň objevili "několik příkladů, kdy se k jednotlivým zemím ve srovnatelné situaci nepřistupovalo stejně". U některých programů byly prý podmínky pomoci méně přísné, takže bylo snazší je splnit.

Požadované reformy prý při srovnání zemí s obdobnými nedostatky "nebyly vždy úměrné řešeným problémům, nebo se postupovalo zcela odlišným způsobem". "Některé cílové hodnoty deficitu u jednotlivých zemí byly mírnější, než jaké by odůvodňovala hospodářská situace," stojí také ve zprávě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ECA poukázal i na některé nedostatky v práci Evropské komise, která měla finanční pomoc na starosti. Zmínil přitom "nedostatečné" sledování toho, jak státy uskutečňovaly požadované změny, či nedostatečnou dokumentaci.

Komise chybu odmítá

Komise má za to, že její přístup byl správný. "Domníváme se, že obsah programů by neměl být standardizován," uvedla podle agentury Reuters mluvčí komise Annika Breidthardtová. Hospodářsko-politické a administrativní podmínky se v různých zemích liší. Vzhledem k těmto různostem je flexibilita podle ní žádoucí.

Auditoři nehodnotili mezinárodní programy pro Řecko a pro Kypr. Řecku se budou věnovat ve dvou samostatných zprávách, které by měly vyjít později. Mezinárodní záchranný program pro Kypr zatím nebyl ukončen. Tamní ministr financí v pondělí podle agentury AP řekl, že země by z programu měla vystoupit v březnu.

Stranou hodnocení ECA zůstal i program pro Španělsko. Madrid získal v roce 2012 prostředky z fondu ESM, což je mezivládní záchranný mechanismus eurozóny. Nešlo tedy o peníze EU.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám