Hlavní obsah

Rakousko chce stropem pro počet azylantů spustit dominový efekt

– Vídeň

Středeční oznámení rakouské vlády kancléře Wernera Faymanna, že stanoví „horní hranici“ počtu žadatelů o azyl, vyvolalo v celé Evropě silné reakce a přípravy na vlastní opatření. Právě to bylo podle rakouské ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové cílem, vyvolat „dominový efekt“.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová

Článek

”Potřebujeme politiku rozumu, skoncujme s neomezenou kulturou vítání,” uvedla ministryně s tím, že se v Evropě dalo očekávat přitvrzení politiky vůči migrantům.

Zatím ale není jasné, co bude následovat v případě překročení uvedeného limitu. Podle kritiků dosáhne Vídeň stanovením limitu jen toho, že se v následujících měsících zvýší počet migrantů žádajících v Rakousku o azyl, neboť se budou chtít do země dostat ještě před naplněním letošního limitu 37 500 migrantů. [celá zpráva]

K tomu by mohlo podle některých odhadů dojít už v květnu. Loni přijalo 90 tisíc žádostí o azyl.

Podle znalce, kterého rakouská vláda pověřila vypracováním právního posudku, nebude ale možné při dosažení limitu uzavřít hranice. To by totiž podle Waltera Obwexera bylo v rozporu s mezinárodním i evropským právem. Celý posudek o právních problémech plánovaného opatření by Faymannův kabinet měl mít k dispozici do osmi týdnů.

Vedle Německa nebo Švédska patří Rakousko k hlavním cílům migrantů směřujících přes jihovýchod Evropy na západ kontinentu.

Reakce evropských zemí

Makedonie ve čtvrtek po 48 hodinách otevřela hranici s Řeckem, dál do Evropy ale pouští jen běžence ze Sýrie, Iráku a Afghánistánu, a to pouze pod podmínkou, že uvedou jako cílovou zemi Rakousko či Německo. Migranty z dalších zemí posílá makedonská policie zpět do Atén.

Slovinský ministr zahraničí Karl Erjavec ve čtvrtek uvedl, že Lublaň musí počet procházejících migrantů přizpůsobit požadavkům cílových zemí, jakými jsou Rakousko a Německo.

”Jak by měly být (rakouské) představy uvedeny do praxe, mi zatím není zcela jasné,” reagoval na plán německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Plánované opatření podle něj v sobě skrývá řadu právních problémů. Kvůli pochybnostem o konečné podobě návrhu je tak těžké odhadnout případné dopady na Německo. Steinmeier v Polsku znovu vyzval k evropskému řešení migrační krize: ”Myslíme, že národní opatření nebudou sama o sobě stačit.”

Bavorský ministr financí Markus Söder vyzval ve čtvrtek spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové, aby reagovala na zavedení limitu pro počet žadatelů o azyl v Rakousku stejným opatřením i v Německu.

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Předseda sociálnědemokratické frakce v německém Spolkovém sněmu Thomas Oppermann označil rakouský návrh za ”volání o pomoc”.

Reklama

Výběr článků

Načítám