Hlavní obsah

Francie slíbila Kurdům a Arabům větší podporu v boji s IS

Paříž

Arabské a kurdské síly dostanou větší podporu, která by jim pomohla získat bašty Islámského státu (IS) v Sýrii a v Iráku, řekl ve čtvrtek francouzský prezident Francoise Hollande na každoročním setkání s francouzskými i zahraničními velvyslanci. Podle agentury Reuters dodal, že rok 2016 bude rokem změn v Sýrii.

Foto: Reuters

Prezident Francois Hollande před proslovem k velvyslancům

Článek

Hollande nastínil letošní zahraniční politiku své země s tím, že se po dvou loňských atentátech na území Francie nebude vyhýbat své odpovědnosti v boji s radikalismem. „Francie není nepřítelem žádného člověka, náboženství nebo civilizace. Ale je tu jeden protivník – džihádistický terorismus, který tvrdí, že následuje boha, jen aby zesměšňoval jeho jméno, a jde pouze cestou destrukce.“

Při středečním jednání ministrů obrany zemí zapojených do boje proti IS Hollande zmínil, že se musí upřesnit strategie proti této skupině. „Každý den je díky našim akcím armáda teroristů oslabována ztrátami území, zdrojů i bojovníků. Naše strategie zahrnuje osvobození Rakky a Mosulu, kde se nacházejí velitelství. Byla tu i vůle poskytnout podporu arabským a kurdským silám bojujícím proti Islámskému státu na zemi,“ uvedl. Francie přitom dále podporuje umírněnou opozici bojující v Sýrii s Bašárem Asadem.

Hollande také zdůraznil, že Paříž je připravena cvičit bezpečnostní síly v Libyi, což by pomohlo porazit bojovníky Islámského státu, kteří tam posilují. Zmínil ale, že to půjde, až bude v zemi fungovat vláda. Obě soupeřící vlády se sice dohodly na spolupráci, ale zatím ještě nový funkční kabinet národní jednoty nevznikl. Tato situace nahrává radikálním skupinám.

Související témata:

Foto: Martin Bureau, ČTK/AP

Francouzský prezident François Hollande před vysíláním v televizi TF1

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Prezident zmínil i pokrok na Ukrajině, ale dodal, že stále vázne uplatnění minských dohod: „Je potřeba větší úsilí. Na ukrajinské straně je potřeba reforma ústavy.“ Separatisté by zase měli být tlačeni k uspořádání nezpochybnitelných voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám