Hlavní obsah

Uprchlíci proudí do Evropy i přes třeskuté mrazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava/Preševo

Ani třeskuté mrazy, které v posledních dnech panují v Evropě, nezastavily příliv uprchlíků. Například z Makedonie do Srbska proudí nyní denně 2000 migrantů, ač teploty klesají hluboko pod bod mrazu, napsala agentura AP. Řada uprchlíků nemá dostatečné oblečení a je nemocná, přesto odmítá hospitalizaci a chce pokračovat v cestě.

Foto: ČTK/AP

Běženci na makedonsko-srbské hranici

Článek

"Počasí lidi nezastavuje, jen jim cestu ztěžuje," uvedla mluvčí Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) Liene Veideová ze zasněženého jihu Srbska. V hraničním srbském městě Prešovo ve středu naměřili minus 19 stupňů Celsia.

Řada uprchlíků podle Veideové nemá zimní oblečení ani zimní boty, někteří mají zápal plic, horečky, ale odmítají zůstat v nemocnici a chtějí pokračovat v cestě za lepším životem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mrznout má i příští týden

Nejnižší místní letošní teplotu (minus 29,5 stupňů Celsia) naměřili v noci na středu v obci Intorsura Buzaului ve středním Rumunsku. Nejsilnější mrazy za poslední čtyři roky zažívají nyní i v jižních a západních Čechách, kde ve středu v noci klesly teploty na minus 30,3 stupně u jihočeské Kvildy. Na nejnižší hodnoty v zemi klesly teploty na Šumavě už v noci na úterý, kdy na Rokytské slati meteorologové naměřili minus 32,3 stupně.

Třeskuté mrazy zažívají také v Polsku, kde od začátku letošní zimní sezony kvůli velmi nízkým teplotám zemřelo už 77 lidí, z toho jen v lednu 60. Na jihu Itálie v Kalábrii zcela zamrzla dvě jezera Cecita a Arvo v horském regionu Sila, kde teploty klesly na minus 20 stupňů Celsia. Na Slovensku vydal pro čtvrtek a pátek hydrometeorologický ústav pro většinu krajů varování prvního stupně před nízkými teplotami. Ty můžou klesnout až pod minus 15 stupňů Celsia.

Meteorologové předpovídají, že sníh a mráz budou v Evropě pokračovat i v dalším týdnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám