Hlavní obsah

Stárnoucí členové Frakce Rudé armády zpackali loupež jednoho miliónu eur

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Nepovedené přepadení obrněné dodávky s penězi poblíž německých Brém loni zosnovali tři hledaní členové třetí generace Frakce Rudé armády (RAF). Tato ultralevicová skupina v 70. a 80. letech minulého století páchala teroristické útoky v bývalém západním Německu.

Foto: Profimedia.cz

Místo činu v obci Gross Mackenstedt

Článek

Někdejším příslušníkům RAF se při pokusu o loupež u supermarketu v obci Gross Mackenstedt loni v červnu podařilo autem zatarasit dodávce bezpečnostní agentury cestu. Dostat se dovnitř už však bylo nad jejich síly, uvedla německá stanice NDR. Obrněný vůz převážel zhruba jeden milión eur.

Maskovaná trojice neuspěla, přestože měla granátomet a dva kalašnikovy. Nejméně třikrát na místě vystřelili. Jedna kulka prorazila pneumatiku dodávky, druhá poškodila čelní sklo a třetí uvízla v pancéřování.

Po několika marných pokusech proniknout k penězům ale bývalí teroristé z místa činu ujeli v připraveném Fordu Focus, aniž by si odvezli jediný eurocent. Policisté auto lupičů-smolařů našli o týden později odstavené u silnice.

Odhaleni díky DNA

Identitu pachatelů se vyšetřovatelům podařilo zjistit až teď. Pomohly jim k tomu vzorky DNA, které získali z věcí z auta použitého lupiči při útěku. Podobné stopy kriminalisté zajistili i při další nepovedené loupeži z prosince 2015.

Detektivové lupiče na základě DNA identifikovali jako 58letého Ernst-Volkera Stauba, 57letou Danielu Klettovou a Burkharda Garwegeho, jehož věk není znám.

Staub a Klettová i Garweg spáchali ozbrojenou loupež už v roce 1999 v Duisburgu, kde kriminalisté objevili jejich DNA.

Došly jim peníze

Spíš než k tomu, že by se stárnoucí teroristé chystali zahájit novou etapu městské guerillové války, se vyšetřovatelé kloní k verzi, že trojici prostě došly peníze.

Frakce Rudé armády nebo také „Komunistická městská partyzánská skupina”  vznikla v roce 1970 v západním Německu a teroristické útoky a únosy - v rámci fanatického boje proti kapitalismu - páchaly až do 90. let. K jejím zakládajícím členům patřili také Andreas Baader a Ulrike Meinhofová

Nejaktivnější byla tato skupina v 70. a 80. letech, kdy připravila o život desítky lidí. V roce 1998 vydala prohlášení o svém rozpuštění.

Reklama

Výběr článků

Načítám