Hlavní obsah

Sněhové bouře ochromily dopravu v části Evropy

Praha

Východ Evropy sužují sněhové bouře a vítr, které způsobují chaos v dopravě. Pod sněhem jsou kromě České republiky také části Rumunska, Bulharska, Srbska či Polska. Chorvatské pobřeží Jaderského moře zasáhly nezvykle nízké teploty a prudký vítr, informovala v neděli agentura AP.

Foto: Patrick Seeger, ČTK/AP

S přívaly sněhu bojují také v Německu.

Článek

Sněhové bouře si v neděli v některých částech východní Evropy vynutily uzavření silnic nebo rušení železničních a leteckých spojů a způsobily také výpadky elektřiny.

Rumunské ministerstvo dopravy oznámilo, že kvůli hustému sněžení bylo uzavřeno 12 hlavních silnic a kvůli prudkému větru tři černomořské přístavy. Kromě toho bylo zrušeno 20 vlakových spojů a nejméně tři lety. V Rumunsku bylo rovněž 14 obcí odříznuto od dodávek proudu. Ministerstvo školství vyhlásilo na pondělí sněhové prázdniny v Bukurešti a v dalších regionech na jihovýchodě Rumunska. Rumunské ministerstvo vnitra uvedlo, že s odklízením sněhu pomáhá i 6000 policistů.

Sněhem se brodily také stovky uprchlíků, kteří přišli z Makedonie do jihosrbského Preševa, kde je čekaly teploty pod nulou. Lékařka působící v tamním registračním centru Milica Nikoličová řekla, že uprchlíkům hrozí omrzliny. Humanitární pracovníci v táboře vydávali migrantům teplý čaj a polévku.

Bulharsko už mělo jaro, teď odhrnují sníh

Mráz a vítr bičují pobřeží Jaderského moře v Chorvatsku, což vedlo k přerušení provozu některých trajektů a také letecké dopravy v Dubrovníku.

Po týdnech téměř jarního počasí se zima ohlásila také v Bulharsku. V Sofii dnes motoristé museli vyhrabávat své automobily zpod nánosů sněhu. V některých oblastech Bulharska ho napadlo až 40 centimetrů a teploty klesly až na deset stupňů pod nulu. Meteorologové přitom očekávají další sněžení.

Problémy v Německu

Sníh a led dnes omezil železniční dopravu v některých částech Německa. Cestující se museli smířit se zpožděními od 30 do 40 minut, informovala agentura DPA. Na hlavních tratích mezi Hannoverem a Berlínem a Würzburgem a Fuldou mají rychlovlaky povolenu nejvyšší rychlost 200 kilometrů za hodinu, přičemž normálně je povoleno až 300 kilometrů za hodinu.

Na trať mezi obcemi Triberg a Hornberg v pohoří Černý les se pod tíhou sněhu vyvrátil dub, takže cestující museli přestupovat na jiné spoje nebo počkat na zřízení náhradní autobusové dopravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám