Hlavní obsah

Čtyři děti migrantů se utopily při snaze dostat se do Řecka

Atény/La Valetta

Při dvou haváriích lodí s uprchlíky směřujícími z Turecka do Řecka utonuly v Egejském moři čtyři děti. Šest desítek lidí pobřežní stráž a dobrovolníci zachránili, uvedly v pátek agentury AP a DPA.

Foto: Santi Palacios, ČTK/AP

Uprchlíci na gumovém člunu v Egejském moři. Ilustrační záběr ze začátku ledna.

Článek

Tři děti přišly o život, když se brzy ráno převrhl gumový člun s migranty u řeckého ostrova Agathonisi. Na výzvu řeckých úřadů na místo dorazila loď maltské charitativní organizace Migrant Offshore Aid Station. Zachránila dvacet migrantů. Ti nyní míří na ostrov Samos, uvedl deník Kathimerini.

Další dítě zemřelo po havárii lodi poblíž řeckého ostrova Farmakonisi. Pobřežní stráž tam zachránila 40 lidí.

Navzdory nepříznivému počasí se migranti stále pokoušejí překonat Egejské moře na chatrných plavidlech. V letošním prvním týdnu dorazilo do Řecka asi deset tisíc uprchlíků, což je pokles proti loňskému průměru, kdy každý týden doplulo na řecké ostrovy asi 16 300 migrantů. Do aténského přístavu Pireus ve čtvrtek dopravil trajekt 1171 migrantů z ostrovů Lesbos a Chios.

Do Řecka loni podle OSN dorazilo po moři na 800 000 lidí. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) zemřelo loni při pokusu dostat se do Evropy přes Středozemní moře 3771 migrantů, víc než v roce 2014, kdy bylo obětí 3279.

Reklama

Výběr článků

Načítám