Hlavní obsah

Část běženců v Calais odmítá opustit stanový tábor

Francouzské úřady v přístavním městě Calais začaly ve čtvrtek přemisťovat běžence ze stanového tábora do přistavených obytných táborů. To ale mnoho z nich odmítlo, informovala agentura AFP.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Úřady chtějí migranty přemístit do obytných kontejnerů a uchránit je před mrazem.

Článek

V táboře, přezdívaném Džungle, bydlí tisíce lidí doufajících, že se dostanou do Velké Británie. V očekávání mrazivého počasí se je úřady snaží přestěhovat do kontejnerů vybavených topením, elektřinou a postelemi.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle AFP ale někteří nechtějí opustit tamní společenství s jeho obchůdky a kavárnami a také mají obavy, že budou pod přísnějším režimem. „Říkají, že ty nové kontejnery jsou lepší, ale nejsou v nich sprchy nebo kuchyně,“ řekl zástupce afghánské komunity Sikander Noristany.

„Pár lidí se přihlásilo, ale pak zmizeli. Nikdo, s kým jsem mluvil, tam nechce jít. Lidé se hlavně bojí skenerů rukou. Mají strach, že otisky budou použity k tomu, aby je případně z Anglie poslali zpátky sem,“ dodal.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Kontejnery vyrostly vedle stanového tábora

Mrznout v blátě

Takže namísto toho, aby se běženci přemístili ke kontejnerovému sídlišti, mnoho si jich ve čtvrtek balilo své skromné stany a přístřešky a s pomocí aktivistů se stěhovali hlouběji do tábora, uvedla francouzská agentura.

Úřady popírají, že by se snažily pohyb běženců omezit. „Nemůžeme ty lidi nechat mrznout v blátě, to je nelidské, vysvětlila Vickie Hawkinsová z Lékařů bez hranic, kteří v táborech ve Francii pomáhají.

Do čtvrtečního odpoledne se k nastěhování do kontejnerů přihlásilo 144 lidí.

Kontejnery pojmou 1500 lidí. V Džungli jich však žije okolo 4000.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám