Hlavní obsah

Útoky na dívky ve Švédsku: Zatčen a obviněn 15letý chlapec

Stockholm
Aktualizováno

Pouhý den poté, co vyšlo najevo, že švédská policie tutlala sexuálně motivované útoky na loňském a předloňském ročníku hudebního festivalu We Are Sthlm ve Stockholmu, byl v souvislosti s jedním ze zmiňovaných incidentů zatčen patnáctiletý chlapec. Obtěžovat měl dvě čtrnáctileté dívky. Informoval o tom server The Local.

Článek

Policie pod tlakem švédských médií přiznala, že ačkoli hovořila o tom, že byla na festivalu klidná atmosféra, nahlásily jeho účastnice v letech 2014 a 2015 celkem osmatřicet případů sexuálního napadení či znásilnění. [celá zpráva]

Během festivalu v roce 2014 bylo nahlášeno sedmnáct sexuálních útoků a jedno znásilnění a v roce 2015 bylo registrováno devatenáct sexuálních napadení a rovněž jedno znásilnění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyšetřovatelé tuto informaci sdělili až poté, co švédský deník Dagens Nyheter v pondělí naznačil možné zatajování informací.

Padesátka Afghánců

Kolik mužů či mladíků se mělo na útocích podílet, zatím policie neuvedla. List Dagens Nyheter nicméně napsal, že do případu může být zapleteno až padesát afghánských běženců, kteří přišli do Švédska bez rodičů.

Svědkyně si stěžovaly na velké skupiny mladých mužů, kteří se k nim tiskli těly a osahávali je přes trička a sukně i pod sukněmi. Některé ze sexuálních útoků se údajně děly přímo pod jevištěm.

Policie se omluvila

Policie již v pondělí přiznala, že o tom měla veřejnost informovat. „Nepochybně jsme to měli občanům sdělit. Nevím, proč se tak nestalo," prohlásil policejní mluvčí Varg Gyllander. Slíbil zároveň, že policie znovu přesně prošetří, co se stalo a proč se některá fakta před veřejností skrývala.

Mlčeli i novináři?

Kritiky ohledně zatajování informací směřují i k deníku Dagens Nyheter. Jeho novináři byli na osahávání dívek na hudebním festivalu upozorněni psychologem. Deník se ale nakonec rozhodl incident nezveřejnit.

Vedení listu se hájí tím, že se jeho redaktoři snažili obvinění ověřit u policie, ale ta sexuální útoky nepotvrdila. Vedení deníku Dagens Nyheter mělo rovněž podezření, že případ může být vykonstruovaný příznivci nacionalistů a že by mohl podnítit rasistické nálady v metropoli.

Kolín strhl lavinu

Aféra kolem švédského hudebního festivalu se objevuje v době, kdy rozbouřily debatu silvestrovské útoky z Kolína nad Rýnem a dalších německých měst. Při nich velké skupiny složené pravděpodobně převážně z přistěhovalců obkličovaly ženy, sexuálně je napadaly a okrádaly. [celá zpráva]

Festival We Are Shlm je pořádán na různých místech v centru Stockholmu včetně parku Kungsträdgarden nedaleko královského paláce. Akce je primárně určena pro mládež ve věku od dvanácti do sedmnácti let. Vstup je zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám