Hlavní obsah

Pokud byli mezi útočníky v Německu běženci, mohou být vypovězeni

– Berlín

Pokud mezi pachateli hromadných silvestrovských sexuálních útoků v německých městech byli běženci, mohou být vypovězeni z Německa. V televizi N24 to ve čtvrtek řekl ministr spravedlnosti Heiko Maas. Pro tvrdý postup vůči pachatelům a jejich případné vypovězení se vyslovila i kancléřka Angela Merkelová.

Foto: ČTK/AP

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas

Článek

"Kdo si myslí, že se u nás může stavět nad zákony, musí být potrestán, a to bez ohledu na to, odkud pochází," prohlásil v reakci na incidenty v Kolíně nad Rýnem ministr Maas. Připomněl, že žadatelé o azyl mohou být před ukončením azylového řízení okamžitě vypovězeni, pokud budou odsouzeni přinejmenším k jednomu roku vězení nepodmíněně. "Tato trestní sazba je při sexuálních útocích klidně možná," řekl ministr.

Podle kancléřky Merkelové je v souvislosti se silvestrovskými incidenty nutné začít mluvit o soužití rozdílných kultur. Za nepřípustné označila, aby některé skupiny ve společnosti opovrhovaly ženami. "Musíme poslat jasné poselství těm, kdo nejsou ochotni dodržovat náš právní rámec," řekla kancléřka s tím, že se jí události v Kolíně a v Hamburku osobně dotkly. Vyslovila se také pro zpřísnění pravidel pro vypovězení lidí, kteří se v Německu dopustí trestného činu.

Policii se zatím přihlásilo přes 120 žen, které byly terčem útoku v okolí nádraží a katedrály v centru Kolína nad Rýnem. Dalších více než 50 trestních oznámení má policie v Hamburku, desítka žen se stala obětí podobného útoku ve Stuttgartu. Incidenty ve všech městech byly podobné - velké skupiny mladých mužů během oslav příchodu nového roku obkličovaly ženy, osahávaly je a okrádaly. Dvě ženy ohlásily, že byly znásilněny.

Vedení kolínské policie oznámilo, že vyšetřovatelé zatím pomocí videozáznamů identifikovali 16 podezřelých.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám