Hlavní obsah

Džihádisté Charlie Hebdo nezastavili. Kontroverzní satiru vydává i rok poté

Novinky, jem
Paříž

Francie si připomíná první výročí od masakru v redakci časopisu Charlie Hebdo. Loňským atentátem na novináře začala série útoků, během níž trojice džihádistů stačila během tří dnů v Paříži a okolí povraždit 17 lidí. Charlie Hebdo vychází dál a při příležitosti výročí útoků vyšel v miliónovém vydání.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rok po teroristických útocích vyšlo speciální číslo Charlie HebdoVideo: Reuters

 
Článek

Zvolání Je Suis Charlie bezprostředně po útoku symbolicky semklo západní svět, který do dříve hojně kritizovaného magazínu jako by najednou projektoval své právo na svobodu slova, přesněji právo dělat si legraci z čehokoliv a kdykoliv.

Dalšími vydáními v průběhu roku Charlie Hebdo opět stačil pobouřit. Rozdíl je v tom, že se od masakru v redakci na obálky jeho nových vydání dívá po každé významné události celý svět, poznamenal server France 24.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

I rok poté zůstávají někteří lidí Charliem.

Po pařížských teroristických útocích z 13. listopadu loňského roku, kdy kreslíři na přebalu vyobrazili prostříleného flamendra se šampaňským, byla reakce veskrze pozitivní. [celá zpráva]

Zato po atentátu na ruské letadlo plné turistů, kdy se na přebalu objevil obrázek doplněný větou „Rusové zintenzivnili bombardování Islámského státu”, se na redakci snesla ostrá kritika. [celá zpráva]

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Aktuální vydání časopisu Charlie Hebdo

Mnozí satirický týdeník viní ze zbytečných provokací muslimů, kteří jsou na zesměšňování proroka Mohameda a dalších symbolů islámu obzvlášť citliví.

Miliónový náklad

Při příležitosti výročí atentátu vydala redakce zvláštní číslo o nákladu miliónu výtisků a znovu je o něj obrovský zájem. Vedle obrázků současných kreslířů obsahuje i díla pěti autorů, kteří byli při atentátu zavražděni.

Na titulní stránce je vyobrazen křesťanský Bůh s krví potřísněnými končetinami i vousy, kterak kamsi spěchá se zbraní na zádech. Titulek pod názvem časopisu hlásá: „Rok poté: Vrah je stále na útěku.” Kritice náboženství i náboženského fanatismu se věnují i další kresby a karikatury zvláštního vydání.

Foto: Benoit Tessier, ČTK/AP

Francouzský prezident Francois Hollande a premiér Manuelle Valls na pietním shromáždění.

Dvojité vydání s 32 stranami místo obvyklých 16 se prodává na stáncích nejen ve Francii, ale po celém světě. Například v Německu bylo k dostání 50 tisíc výtisků, v Belgii pak 40 tisíc, všimla si ČTK.

Výročí atentátu si ale nepřipomíná jen redakce Charlie Hebdo. Pietní akce se konají hned na několika místech v Paříži. Obřady začaly už v úterý, kdy prezident François Hollande odhalil pamětní desky obětí, a vyvrcholí v neděli velkým shromážděním na náměstí Republiky za účasti prezidenta a dalších osobností.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám