Hlavní obsah

Putin a Medvěděv slavili v kostelích pravoslavné Vánoce

Moskva

Pravoslavní věřící po celém světě začali v noci na čtvrtek slavit Vánoce podle starého juliánského kalendáře. V Moskvě se slavnostních bohoslužeb podle církve zúčastnilo okolo miliónu lidí. Do chrámu Krista Spasitele přišel i premiér Dmitrij Medvěděv, ruský prezident Vladimir Putin navštívil kostel v Tverské oblasti u Moskvy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Prezident Putin na půlnoční mši v obci TurginovoVideo: Reuters

 
Článek

V hlavním chrámu země, moskevské katedrále Krista Spasitele, se modlil premiér Dmitrij Medvěděv ve společnosti několika tisíc převážně prominentních věřících. Bohoslužbu zde řídil moskevský patriarcha Kirill, který stojí v čele ruské pravoslavné církve.

Prezident Vladimir Putin překvapil vesničany v obci Turginovo v Tverské oblasti, když v místním kostele zapálil svíčku a vánočních bohoslužeb se zúčastnil ve společnosti dětí, budoucích žáků nově postavené církevní školy, vybavené tělocvičnou, řemeslnými dílnami a bazénem.

Putin navštívil už před čtyřmi lety místní kostel, kde byli v roce 1911 pokřtěni jeho rodiče, a obdaroval jej ikonou Bohorodičky z počátku 19. století. Na místním hřbitově odpočívá Putinova babička.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Premiér Medvěděv přišel na vánoční bohoslužbu do chrámu Krista spasiteleVideo: Reuters

Vánoce jsou v Rusku především církevní svátek. Podle prosincového průzkumu nezávislého střediska Levada je slaví 57 procent Rusů a 63 procent Rusek. Moskva je v tomto smyslu nadprůměrná, Vánoce v metropoli slaví 71 procent obyvatel.

Po bolševické revoluci v říjnu 1917 byly Vánoce v zemi načas zakázány. V roce 1990 se tento den stal svátečním a o rok později dnem pracovního klidu.

Související témata:

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Šéf Kremlu Vladimir Putin během tiskové konference

Foto: Dmitry Astakhov, ČTK/AP

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv

První ruský prezident Boris Jelcin v roce 1992 založil novodobou tradici účasti nejvyšších státních představitelů na vánočních bohoslužbách.

Reklama

Výběr článků

Načítám