Hlavní obsah

Fico obvinil Kisku, že zlehčuje rizika migrační krize

Právo, ČTK, Ivan Vilček
Bratislava

Slovenský premiér Robert Fico obvinil během své úterní tiskové konference prezidenta Andreje Kisku, že zlehčuje rizika spojená s uprchlickou krizí, protože za bezpečnost Slovenska nenese žádnou odpovědnost. Médiím současně vyčetl, že prezidenta za jeho postoj k migrační krizi „hladí po hlavě”.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Článek

„Pan prezident nenese odpovědnost za bezpečnost Slovenské republiky,“ zdůraznil Fico. Připomněl, že pokud jde o bezpečnost země, nemá prezident žádné ústavní nástroje a nenese žádnou odpovědnost.

"Koho budete jako prvního odvolávat, kdyby se na Slovensku něco stalo - pana prezidenta?" zeptal se Fico novinářů. "Asi ne, toho budete dál hladit po hlavě. Prvního budete odvolávat premiéra a jako druhého ministra vnitra," konstatoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Fico reagoval na novoroční projev, v němž Kiska upozornil na relativně nevelký dopad uprchlické krize na Slovensko. "Myslím, že nebyl důvod, aby nám toto (uprchlické) téma vytlačilo po většinu roku na okraj naše domácí starosti," řekl prezident. Dodal, že spojování teroristických útoků s nynější utečeneckou vlnou je "politická manipulace". [celá zpráva]

Foto: Ivan Vilček (Bratislava), Právo

Andrej Kiska

Fico v úterý upozornil, že vláda, která je odpovědná za bezpečnost státu, má i právo přijímat "relevantní a konkrétní" kroky. „Pokud vám nestačí Paříž, tak už opravdu nevím, jaký důkaz potřebujete,“ řekl Fico a zopakoval, že migrační vlny byly zneužity k pronikání teroristů do Evropy.

Do Makedonie pošlou policisty

Do Evropy podle něj nyní přichází denně 1000 až 5000 migrantů. „Jsou to neakceptovatelná čísla, ale tato čísla budou na jaře ještě stoupat. Je potřeba přijímat radikální opatření na hranicích Schengenu, abychom tyto migrační toky minimálně regulovali, pokud se nám je nepodaří zcela zastavit,“ řekl předseda slovenské vlády.

Připomněl odhady OSN, které počítají s tím, že do Evropy dorazí tři milióny běženců. „Neregulované migrační toky je potřeba zastavit,“ zdůraznil Fico. V této souvislosti označil pomoc zemím mimo evropskou osmadvacítku, přes jejichž území migranti přichází, za zásadní.

Slovensko proto na žádost Makedonie vyšle v únoru 25 policistů do Makedonie, kde budou čtyři týdny pomáhat s ostrahou hranic.

Reklama

Související články

Makedonie rozšiřuje plot na hranici s Řeckem

Makedonie rozšiřuje plot na zelené hranici s Řeckem, aby lépe kontrolovala příliv uprchlíků do země. S odkazem na nejmenovaný armádní zdroj to ve středu uvedla...

Výběr článků

Načítám