Hlavní obsah

Kdo je nový džihádista John? Britové spekulují o někdejším hinduistovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské tajné služby se snaží na základě hlasové analýzy identifikovat muže, který se objevil na jednom z posledních videí Islámského státu. Na nahrávce mluví s anglickým přízvukem a vyhrožuje útoky ve Velké Británii. Tamní média spekulují, že maskovaným mužem je bývalý prodavač nafukovacích hradů a někdejší hinduista Siddhartha Dhar, který konvertoval k islámu a utekl do Sýrie.

Hrozba Islámského státu britskému premiérovi Cameronovi

 
Článek

Pravost desetiminutového videa sice dosud nebyla nezávisle potvrzena, ale podle spekulací sílících v britských médiích, by mluvčím teroristů na videu mohl být Siddhartha Dhar, známý také jako Abu Rumaysah. Žil na severovýchodě Londýna a je otcem čtyř dětí.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toho britská policie zatkla v roce 2014 kvůli podezření, že podporoval terorismus a zakázanou islamistickou skupinu al-Muhádžirún. Později byl propuštěn na kauci a i se svou rodinou odjel do Sýrie.

Konika Dharová přiznala, že hlas muže na videu zní podobně, jako hlas jejího bratra. Podle serveru Mail Online ale nevěří, že by to mohl být skutečně on.

„Pokud je to on, zatraceně, zabiju se. Vrátí se a já se zabiju, pokud tohle udělal,“ řekla Dharová, která žije na severu Londýna.

Muž na videu IS vyhrožuje Velké Británii

Maskovaný terorista na záznamu tvrdí, že britská vláda opustila pětici údajných špiónů, které pětice radikálů následně zavraždí. Mluvčí extremistů ve videu také označí premiéra Davida Camerona za imbecila a otroka Bílého domu. Ve vzkazu také vyhrožuje útoky ve Velké Británii. [celá zpráva]

„Nemůžu tomu uvěřit. Je to pro mě prostě příliš šokující. Nevím, co úřady dělají pro to, aby potvrdily jeho identitu, ale já potřebuji vědět, jestli to tak je,“ dodala Dharová.

Foto: Tim Stewart News/REX, Profimedia.cz

Siddhartha Dhar v Sýrii se svým novorozeným synem a útočnou puškou AK-47. Snímek z roku 2014

Agentura Reuters uvedla, že Siddhartha Dhar původně býval hinduistou, který přestoupil k islámu. V minulosti se živil i jako prodejce skákacích hradů pro děti.

„Viděla jsem ho naposledy před dvěma lety, než odjel do Sýrie,“ řekla Mailu Online jeho matka Sobita Dharová.

Nový džihádista John?

Vysoce postavený člen extremistické skupiny al-Muhádžirún řekl BBC, že „nemá žádné pochybnosti“ o tom, že hlas na videozáznamu z vražd pětice údajných britských špiónů patří Siddharthu Dharovi.

Některá média ve Spojeném království už maskovaného muže označila za nového džihádistu Johna s odkazem na Mohammeda Emwaziho, vraha z videí Islámského státu. Ten zemřel při útoku bezpilotního stroje začátkem loňského listopadu. [celá zpráva]

Také Emwazi se na videích Islámského státu s „popravami” zajatců objevil maskovaný. Podařilo se jej odhalit pomocí analýzy hlasu. Zjištění totožnosti napomohl jeho výrazný britský přízvuk. [celá zpráva]

Postupně se podařilo zjistit i to, jak se radikalizoval. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám