Hlavní obsah

Merkelová trvá na svém, odmítla žádost omezit počet azylantů

Berlín

Kancléřka Angela Merkelová odmítá požadavek bavorského premiéra Horsta Seehofera, aby Německo přijímalo nanejvýš 200 tisíc uprchlíků ročně. V pondělí to sdělil kancléřčin mluvčí Steffen Seibert.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer a německá premiérka Angela Merkelová

Článek

„Omezení počtu uprchlíků nelze podle našeho přesvědčení dosáhnout na národní úrovni,” uvedl Seibert. Uprchlická krize je evropský problém, který musí být vyřešen na evropské úrovni, dodal mluvčí.

Odpovědí na migrační krizi podle něj musí být solidarita, vznik registračních míst, takzvaných hotspotů, účinná ochrana vnějších hranic a hlavně boj s příčinami migrace.  „To vše by mělo vést k tomu, že z nelegální migrace uděláme migraci legální, a že počet těch, kteří k nám přichází, trvale a výrazně snížíme,” vysvětlil mluvčí stanovisko kancléřky Merkelové.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Bavorský premiér Seehofer se obává, že počet uprchlíků by v tomto roce bez příslušných opatření mohl dosáhnout až 1,5 miliónu. V roce 2015 přišlo do Německa asi 1,1 miliónu migrantů. Seehofer toto považuje za neúnosné a vyzval, aby se počet azylantů omezil na 200 tisíc ročně. [celá zpráva]

Merkelová a Seehofer se ve středu sejdou na pravidelném jednání poslanců Spolkového sněmu za bavorskou Křesťanskosociální unii (CSU) v alpském středisku Wildbad Kreuth na jihu Německa.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Angela Merkelová

Foto: Michael Dalder, Reuters

Spolkový ministr zemědělství Horst Seehofer

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bavorská CSU je sesterskou stranou celoněmecké Křesťanskodemokratické unie (CDU). Obě ale štěpí odlišný pohled na migrační krizi, kterou je ze všech spolkových zemí nejvíce postiženo právě Bavorsko.

Výběr článků

Načítám