Hlavní obsah

Fico: Před další vlnou migrantů nás chrání jedině počasí

Novinky, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Podle slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-sociální demokracie) bude migrační vlna kulminovat letos na jaře. Nyní počet migrantů poklesl kvůli horšímu počasí, konstatoval Fico na sobotní tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Denně vstupují na půdu Evropské unie tisíce migrantů. Jediné, co nás chrání, je počasí,“ řekl slovenský premiér. Fico opětovně kritizoval, že nefunguje ochrana vnější schengenské hranice. „Vůbec nefungují tzv. vstupní stanice, kde se mají lidé kontrolovat a oddělovat ekonomičtí migranti od ostatních,“ zdůraznil.

Předseda slovenské vlády opětovně upozornil na bezpečnostní rizika, která migrační vlna přináší: „Bezpečnostní rizika migrační vlny se podceňují a slovenská vláda jim bude v příštích měsících věnovat zvýšenou pozornost.“

Hrozbu teroristických útoků označil Fico nadále za velmi vysokou. „Nebyla asi náhoda, že v Německu vyklidili některá nádraží, ne náhodou byly zrušeny některé velké akce,“ konstatoval premiér.

Slovenský kabinet přijal podle něho na přelomu roku rovněž množství bezpečnostních opatření, ale veřejnost o nich neinformoval, protože Slováky nechtěl „strašit a otravovat“. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám