Hlavní obsah

Lemmy z Motörhead podlehl rakovině

• Aktualizováno
Novinky, ČTK, Alex Švamberk

Ve věku 70 let zemřel na rakovinu frontman legendární britské rockové skupiny Motörhead Lemmy Kilmister. V úterý to uvedla skupina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lemmy z Motörhead podlehl rakoviněVideo: Reuters

 
Článek

„Neříká se to snadno, náš velký a velkorysý přítel Lemmy dnes zemřel po krátkém boji s mimořádně agresivní rakovinou. O nemoci se dozvěděl 26. prosince,“ uvedla skupina na svém facebookovém účtu a stránkách kapely. „Nedokážeme vyjádřit šok a smutek, na to nejsou slova,“ dodala s tím, že více uvede v následujících dnech. Vyzvala příznivce, aby hráli nahlas písně Motörhead i Hawkwind a dali si na jeho památku jeden nebo několik drinků.

Baskytarista a zpěvák Kilmister založil Motörhead v roce 1975 poté, co musel odejít ze spacerockových Hawkwind, neboť ho chytli na hranicích s amfetaminem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

V triu se vrátil k esenci rocku, hrál úderné krátké agresivní písně. Svou tvrdostí a zvukem měly blízko k nastupujícímu heavy metalu a speed metalu, svou sevřeností a energií k punku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Motörhead u nás hráli v červenci na Rock for People Europe.

Lemmy byl takřka ikonickou postavou ztělesňující rockera se všemi jeho nectnostmi, sexistického, obklopeného prsatými blondýnkami, s lahví Jacka Danielse v ruce, který chce hrát, co nejhlasitěji to jde.

Počátek osmdesátých let přinesl souboru největší slávu, protože v té době vydal nejznámější alba Bomber, Ace of Spades, Iron Fist a Overkill. V té době kapela hrála v klasickém obsazení, kde Lemmyho doprovázel bubeník Philthy Animal Taylor, který zemřel letos v listopadu, a kytarista Eddie Fast Clarke.

Skupina ale dokázala přestát i změny v obsazení, které přišly v půlce osmdesátých let, kdy skupina po nějakou dobu vystupovala i ve čtyřech.

Foto: Alex Švamberk , Novinky

Motörhead na festivalu Brutal Assault

Trvalou náhradou za Clarka se stal Phil Wizzo Campbell. Za bicí v devadesátých letech usedl Mikkey Dee od Kinga Diamonda. Oba hráli s Motörhead až do současnosti.

Skupina byla až do posledních let velmi aktivní, i když od půlky devadesátých let nevydávala nová alba každoročně, ale s odstupem dvou let. Posledními byly  Aftershock v roce 2013 a po něm následující Bad Magic.

Ještě 13. prosince oslavil Lemmy své sedmdesátiny na koncertu v hollywoodském klubu Whiskey A Go Go.

Skupina hrála mnohokrát v České republice, naposled se objevila letos na festivalu Rock for People v Plzni. V příštím roce měla vystoupit v Praze.

Motörhead ovlivnili významnou měrou většinu směrů rocku, zpětně působili na punk, ale velký vliv měli i na thrash metal a původní death metal. Vliv měli však i na rap metal a crossover metal a hard core.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám