Hlavní obsah

Rakousko chce omezit peníze z EU pro země odmítající migranty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň/Berlín
Aktualizováno

Země Evropské unie, které odmítají povinné kvóty na uprchlíky, by měly mít omezený přístup k penězům z evropských fondů. Prohlásil to rakouský kancléř Werner Faymann v rozhovoru pro deník Die Welt, který vyšel ve čtvrtek.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Článek

„Solidarita není jednosměrná. Kdo dostává z rozpočtu EU víc peněz, než do něj platí, neměl by před spravedlivým rozdělováním uprchlíků uhýbat. Kdo se přesto zdráhá (přijímat běžence), zpochybňuje celé financování evropského rozpočtu. Pro čisté plátce, jako je Rakousko, tak v budoucnu bude velmi těžké nadále platit tolik peněz,” řekl Faymann.

Podle kancléře by se mohla otázka přijímání běženců promítnout i do debaty o revizi finančního rámce EU na roky 2014 až 2020, která se povede příští rok: „Budeme přitom velmi pečlivě sledovat, které země se v otázce uprchlíků chovaly mimořádně nesolidárně,” Rakousko už dříve hrozilo, že podobný trest navrhne.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Solidarita není jednosměrná
Werner Faymann, rakouský kancléř

Faymann v rozhovoru s Die Welt prohlásil, že v EU se nyní nedostává solidarity. Ta je přitom podle něj jediným prostředkem, který by umožnil uprchlickou krizi vyřešit. ”Unie, v níž si každý vybírá jen to, co se mu hodí, nesmí vzniknout. Pokud by tady byla EU, v níž by každý myslel jen na své výhody, byl by to konec Evropy,” řekl rakouský kancléř.

Z rozhovoru byl už ve středu zveřejněn výňatek, v němž Faymann uvedl, že by země EU mohly převézt z Turecka přímo do Evropy čtyřicet až padesát tisíc syrských uprchlíků, pokud Ankara zpřísní ostrahu svých hranic a výrazně poklesne počet běženců překračujících Egejské moře. Zemím, které by je přijaly, by se snížily kvóty, dodal. „Pokud by země EU byla připravena převzít uprchlíky přímo z Turecka, pak by bylo myslitelné, aby se takové zemi snížila povinnost přebírat uprchlíky z Řecka a Itálie,“ řekl. [celá zpráva]

Praha je proti kvótám

Zavedení trvalého mechanismu pro rozdělování běženců v EU prosazují zejména Německo a Rakousko, mezi kritiky takového systému patří především země z východní části unie včetně České republiky.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden řekl, že podle něj trvalý mechanismus nemůže v řadě ohledů fungovat a není řešením uprchlické krize: „My jsme připraveni pomáhat na dobrovolné bázi, na základě našich možností, na základě našeho vlastního rozhodnutí, ale odmítáme nějaký direktivní centrální systém trvalého přerozdělovacího mechanismu v rámci Evropské unie.” [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám