Hlavní obsah

Kdo chce v Německu azyl, musí ctít naše hodnoty, prohlásil bavorský premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlsruhe

Rozdílné postoje celoněmecké Křesťanskodemokratické unie (CDU) a její partnerské bavorské Křesťanskosociální unie k uprchlíkům dominovaly druhému dni sjezdu vládní CDU v Karlsruhe, uvedla v úterý německá agentura DPA po vystoupení bavorského premiéra Horsta Seehofera. Ten se postavil za omezení počtu migrantů.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer na sjezdu CDU

Článek

„Na světě není žádná země, která by uprchlíky přijímala neomezeně. Ani Německo to nemůže dlouhodobě zvládnout,” řekl Seehofer. Nebylo to žádné překvapení, už před projevem dal bavorský premiér, který odmítá politiku otevřené náruče vůči běžencům, najevo, že chce, aby byl stanoven strop pro počet lidí přicházejících do země. To ale CDU v pondělí na sjezdu odmítla a podpořila vstřícnost kancléřky Angely Merkelové k migrantům.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Bavorský premiér a předseda CSU Horst Seehofer při projevu na loňském sjezdu partnerské CDU.

Generální tajemník CDU Peter Tauber dokonce řekl: „Doufáme, že ukážeme, že CDU a CSU jsou v tomto postoji jednotné.“ To se ale nesplnilo, i když hlasy kritiků Merkelové z řad spolustraníků už tolik slyšet nebyly.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Bavorský premiér Horst Seehofer a německá kancléřka Angela Merkelová

Seehofer uvedl, že kdo chce v Německu získat azyl, musí podle něj dodržovat německé hodnoty. „Kdo k nám přichází, musí chtít žít s námi. Ne se snažit žít vedle nás, nebo dokonce vystupovat proti nám,” řekl.

Politici podle něj musejí zajistit, aby nevznikala uprchlická ghetta, současně varoval, že integrace běženců potrvá řadu let. Proto je podle něj nutné zajistit běžencům kurzy němčiny a zároveň odborné vzdělání, protože jazyk a práce jsou nejdůležitější podmínky pro začlenění do společnosti.

Rozdíly mezi CDU a CSU existovaly vždy, CSU obvykle hájila bavorské zájmy – právě Bavorsko čelí největšímu náporu uprchlíků – ovšem tak hluboký rozkol se mezi stranami ještě neobjevil a zřetelně oslabuje křesťanské demokraty.

Reklama

Výběr článků

Načítám