Hlavní obsah

Rodiny asyrských křesťanů jsou už na Slovensku. Ptaly se, jestli mohou nosit kříž

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Skupina 149 asyrských křesťanů z Iráku přiletěla ve čtvrtek pozdě večer na košické letiště a následně byla přemístěna do azylového tábora v Humenném. Všech 149 uprchlíků už předem prošlo slovenskými bezpečnostními prověrkami.

BEZ KOMENTÁŘE: Asyrští křesťané přistáli v KošicíchVideo: TV Markíza

 
Článek

V Humenném stráví několik měsíců v rámci integračního procesu a budou se učit slovenštinu. Na integračním procesu se bude podílet katolická církev. Po ukončení pobytu v Humenném by asyrští křesťané měli dostat azyl na Slovensku a následně si budou moci vybrat místo, kde se usadí.

Slovenská vláda odůvodnila přijetí asyrských křesťanů jejich přímým ohrožením ze strany Islámského státu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Tito lidé by byli po příchodu Islámského státu bez milosti zavražděni. Rozhodli jsme se tuto misi urychlit, abychom těchto 25 křesťanských rodin zachránili,“ uvedl slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák. „Jsou mezi nimi lékaři, umělci i programátoři,“ dodal.

Komunita asyrských křesťanů mluví dosud biblickým aramejským jazykem. Podle Kaliňáka zažijí tito lidé poprvé normální Vánoce v křesťanské zemi. „Ptali se nás, zda mohou na Slovensku nosit svobodně kříž na krku,“ řekl ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám