Hlavní obsah

Britští manželé 24 let věznili otroka. Přivezli si ho jako dítě z Nigérie

Londýn

Britský soud poslal za mříže manželský pár, který po čtyřiadvacet let ve svém londýnském domě věznil otroka z Nigérie. Emmanuel a Antan Edetovi si tehdy čtrnáctiletého Ofonima Inuka z Afriky sami přivezli v roce 1989. Slíbili mu, že se o něj postarají. Namísto toho mu však sebrali pas a pod pohrůžkou vyhoštění ho nutili sloužit v domě. Za to si teď 61letý muž i jeho 58letá žena odsedí šest let vězení.

Foto: Phil Noble , Reuters

Ilustrační foto.

Článek

„Jedná se o otřesný případ novodobého otroctví. Emanuel a Antan Edetovi svou oběť krutě okradli o čtyřiadvacet let života. Po celou tu dobu s ním jednali s absolutním opovržením,“ konstatovala žalobkyně Damarisa Lakinová v soudní síní.

Do Spojeného království manželé hocha dostali tak, že mu změnili jméno, zapsali si ho do pasu a vydávali jej za své dítě.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud konstatoval, že manželé chlapci odepřeli právo na vzdělání, takřka ho nenechali opouštět dům a za dlouhé hodiny každodenní práce mu nevypláceli žádnou odměnu. Tím se dopustili týrání dítěte, zotročování a napomáhání k nelegální imigraci.

Hlídal i děti

Nyní čtyřicetiletý Nigerijec v domě britského páru zastával veškeré domácí práce. Vařil, uklízel, staral se o zahradu a zároveň manželům hlídal děti. Aby všechny zmíněné úkoly zastal, musel pracovat až 17 hodin denně.

Mladík za celou dobu nekontaktoval policii, protože mu odsouzení namluvili, že pokud se o něm britská justice dozví, půjde do vězení pro nelegální přistěhovalce. „Byl přesvědčený, že je na Edetových zcela závislý,“ uzavřela žalobkyně.

Na svobodu se muž dostal až v roce 2013, několik let se neúspěšně pokoušel kontaktovat přátele rodiny či policii. Buď mu nevěřili, nebo to označili za „rodinný problém.” Manželé také tvrdili, že muži za jeho práci platí – to ve chvíli, kdy pár  kontaktovala rodina zotročeného muže.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám