Hlavní obsah

Německo pošle do bojů proti Islámskému státu 1200 vojáků, letadla a válečnou loď

Berlín
Aktualizováno

Německý parlament v pátek schválil vládní záměr vyslat do operací proti Islámskému státu v Sýrii armádu. Německo pro boj proti extremistům poskytne kromě jiného válečnou loď a průzkumná letadla.

Foto: Profimedia.cz

Německá válečná fregata Augsburg

Článek

„Desítky let jsme nechávali Blízký východ Spojeným státům a v posledních letech jen jemu samotnému. Výsledkem jsou statisíce mrtvých. Válka v Sýrii tak ohrožuje naši bezpečnost,“ hájil intervenci před poslanci předseda zahraničního výboru Spolkového sněmu Norbert Röttgen.

Pro intervenci zvedlo ruku 445 z 598 zástupců v Bundestagu. Schválení se očekávalo, neboť konzervativci kancléřky Angely Merkelové a jejich koaliční partneři ze sociální demokracie mají v parlamentu zhruba 80procentní zastoupení.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Roční operace Německo přijde na 134 miliónů eur (3,6 miliardy Kč), uvedla agentura DPA.

Foto: Fabian Bimmer, Reuters

Bojový letoun Tornado německého letectva

Zapojení německých vojáků do bojů proti teroristům z Islámského státu se stane největší zahraniční misí Bundeswehru od druhé světové války. Vysláno má být až 1200 vojáků. „Hovoříme o horní hranici. Nemyslím si, že budeme mít v zahraničí nasazených tolik vojáků najednou,“ řekl deníku Bild ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Berlín počítá s vysláním šesti průzkumných letounů Tornado a jednoho tankovacího letadla, jež budou létat z turecké základny Incirlik, a námořní fregaty Augsburg, která bude ve Středozemním moři pomáhat francouzské letadlové lodi Charles de Gaulle.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Francouzská letadlová loď na jaderný pohon Charles de Gaulle

Němci nyní poskytují pouze logistickou a technickou podporu koaličním náletům. O zapojení se do boje rozhodli po teroristických útocích v Paříži, kde bylo 13. listopadu zabito 130 lidí.

Podle průzkumu televize ARD podporuje vojenské zapojení se do boje proti Islámskému státu 58 procent Němců, zatímco 37 procent je výslovně proti.

Útoky proti džihádistům v Sýrii zahájila tento týden také Velká Británie. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám