Hlavní obsah

Pařížský atentátník hledal spolubojovníky mezi migranty v Budapešti

Právo, ivi
Budapešť

Jeden z teroristů z Paříže Salah Abdeslam vyhledal spolubojovníky mezi migranty na budapešťském Východním nádraží. Na čtvrteční tiskové konferenci to uvedl ministr a šéf úřadu maďarského premiéra János Lázár.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Na budapešťském Východním nádraží se v létě zdržovalo několik tisíc migrantů, kteří následně směřovali dál do západních zemí.

Článek

„Spolubojovníky rekrutoval mezi migranty, kteří odmítli registraci. Následně společně opustili zemi,“ řekl Lázár. Podle ministra v čase vrcholící migrační krize maďarské tajné služby těmito informacemi nedisponovaly. Obdržely je až později od partnerských tajných služeb.

Na budapešťském Východním nádraží se v létě zdržovalo několik tisíc migrantů, kteří následně směřovali dál do západních zemí. Většina z nich se v Maďarsku vůbec neregistrovala. „Považujeme za nebezpečné, že naší zemí prošlo 230 tisíc lidí bez kontroly,“ dodal ministr.

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Belgická televize RTL na svém webu už ve středu uvedla, že Salah Abdeslam se v Budapešti setkal se dvěma muži ze Sýrie, kteří se následně při teroristických útocích v Paříži vyhodili do povětří. Není jasné, zda bylo setkání předem naplánované, stejně jako není jasné, zda to byli ti samí muži, o nichž hovořil maďarský ministr Lázár.

Abdeslam jako jediný po útocích z Paříže uprchl a dodnes se skrývá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám