Hlavní obsah

Odhoďme spory a vytvořme jednotnou pěst proti terorismu, vyzval Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin na úvod pravidelného projevu o stavu země hovořil ve čtvrtek o hrozbě terorismu a nutnosti vytvořit jednotnou koalici pro boj s ním.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Nejmenovaná žena sleduje projev ruského prezidenta Vladimira Putina k národu.

Článek

„Není možné zvítězit nad terorismem silami jedné země, když hranice ve světě jsou otevřené a svět zažívá nové stěhování národů,” řekl Putin a zmínil, že teroristé dostávají další peníze. Uvedl, jak v posledních letech terorismus rozvrátil země na severu Afriky a na Blízkém východě.

„Je třeba odhodit spory a vytvořit jednotnou pěst, rozhodnou, která bude jednat společně, na základě mezinárodního práva pod OSN,” vyzval Putin. „Každý civilizovaný stát je povinen přispět," dodal.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Putin zahájil svůj projev slovy o tom, že Rusko bojuje ve válce s terorismem, a zmínil přítomnost letců v sále, stejně jako vdovy po padlém ruském pilotovi z letounu sestřeleného Turky. Oběti terorismu všichni uctili minutou ticha.

„Rusko je v přední linii v boji s terorismem. Víme, co je to agrese mezinárodního terorismu. Rusko na ni narazilo v polovině devadesátých let. Pamatujeme na případy braní rukojmí v Moskvě. Potřebovali jsme deset let, abychom teroristy vytlačili z Ruska,” řekl Putin a dodal: „Toto zlo se však připomíná, před dvěma lety byl teroristický útok ve Volgogradu.” Pak zmínil atentát na ruské letadlo nad Sinají, kde zemřelo 224 osob.

Zdůraznil význam potírání terorismu: "Je to boj za svobodu, za pravdu, za svobodu lidstva."

 V Sýrii i za Rusko

„Musíme je zničit i ve vzdálených oblastech," zdůraznila hlava státu. I proto podle něj bojují ruští letci v Sýrii, kde působí i mnoho teroristů původem z Ruska.

Aniž přímo jmenoval Spojené státy či další země, ruský prezident poznamenal, že je jasné, kdo destabilizoval Blízký východ: "Víme, proč se tak stalo, kdo chtěl svrhnout nepohodlné režimy... Navařili tuto kaši, zničili státnost a pak si prostě umyli ruce, otevřeli cestu radikálům, extremistům a teroristům." Nyní je ale podle něj nutné se hlavně spojit proti společnému nepříteli.

Střelnice pro ruské zbraně

Ruský prezident otevřeně přiznal, že nasazení ruských zbraní v bojích v Sýrii se později zúročí: „Zkušenost bude využívána ke zdokonalování zbraní.“ Když dodal, že z těchto zkušeností budou čerpat závody zbrojního průmyslu, zazněl potlesk.

Ruský prezident ale současně varoval, aby se boj proti terorismu v Rusku nezvrhl v útoky na muslimy „Musíme tvrdě odolávat projevům xenofobie, porozumění mezi různými náboženskými skupinami je základ ruské společnosti.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám