Hlavní obsah

USA nám poslaly zastaralou techniku, stěžují si ukrajinští vojáci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Nesmrtící vojenská technika a vybavení za více než čtvrt miliardy dolarů, které Spojené státy poslaly jako pomoc ukrajinské armádě, čelící na východě země separatistům, jsou zastaralé a nevyhovující. Napsal to list The Washington Post.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci

Článek

„Jestli se Američané chystají poslat nám vybavení, tak ať nám neposílají věci jako z druhé ruky,“ řekl nejmenovaný příslušník ukrajinských speciálních sil nasazený u linie dotyku na Donbasu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Například u Doněcku používá ukrajinská jednotka vozidla Humvee z přelomu 80. a 90. let. Jednomu vozu praskly pneumatiky po ujetí pár kilometrů, protože předtím roky jen stál ve skladu, vypověděl jeden technik. USA na počátku roku poslaly na Ukrajinu sto vozů Humvee.

Jinde zase podle Washington Postu používají vojáci balistické vesty, které Američané vyřadili před deseti lety.

Dodávky takto zastaralé výstroje a techniky podle amerického listu zasely v řadách Ukrajinců spíše nedůvěru a podlomily jejich morálku.

Museli jsme jednat rychle, hájí se 

Mluvčí Pentagonu záležitost přímo nekomentoval, uvedl však, že Spojené státy jsou odhodlány Ukrajině pomáhat a kromě pokračujících dodávek se podílejí na výcviku ukrajinských příslušníků bezpečnostních sil.

Američtí zástupci podle The Washington Post dodávky zastaralého vybavení omlouvají především tím, že bylo nutné reagovat na krizi na východní Ukrajině rychle. „Chtěli jsme tam ty věci dostat co nejrychleji a pro tuto krizi jsme neměli alokované žádné peníze,“ řekl jeden vysoce postavený úředník amerického ministerstva zahraničních věcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám