Hlavní obsah

Terorista z Paříže Abdeslam už je možná v Sýrii

Paříž

Francouzské tajné služby dospěly k závěru, že poslední žijící terorista z Paříže Salah Abdeslam zřejmě utekl do Sýrie. S odkazem na své zdroje blízké vyšetřování to uvedla televize CNN. Z Bruselu měli hledaného odvézt kamarádi.

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam policii stále uniká.

Článek

Americká stanice ale neupřesnila, jak by se mohl hledaný Abdeslam do Sýrie dostat.

O tom, že se momentálně jednomu z nejhledanějších teroristů světa podařilo proklouznout skrz zpřísněné kontroly, se začalo mluvit poté, co advokát jeho možného komplice Aliho Oulkadiho minulý týden prozradil, že den po útoku spolu s dalším člověkem nasedl Abdeslam na bruselském předměstí do auta.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Nevěděl, že se jedná o Salaha, a nejprve ho nepoznal, protože měl na hlavě čepici. V autě mu ale řekl, že jeho bratr Brahim v Paříži zabil nějaké lidi a pak se odpálil. Můj klient, který oba bratry znal od malička, byl v šoku. Nemohl to pochopit a nebyl v tu chvíli schopen jasně přemýšlet,“ řekl novinářům právní zástupce Olivier Martins.

Trojice mužů poté zastavila u kavárny na bruselském předměstí Schaerbeek, kde byl Abdeslam spatřen naposledy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama uctil oběti teroristických útoků v PařížiVideo: Reuters

Známí ho odváželi už z Paříže

Abdeslam byl součástí teroristické skupiny, která 13. listopadu útočila v Paříži a zabila 130 lidí. On sám se v tu dobu po francouzské metropoli pohyboval.

Ráno po útocích ale zatelefonoval dvojici dalších známých – 27letému Mohammedu Amrimu a 21letému Hamzovi Attouovi – s tím, že má porouchané auto a potřebuje odvézt z Paříže zpátky do Bruselu. Dvojice mu vyhověla.

BEZ KOMENTÁŘE: Na tryzně zazněla francouzská hymna a promítaly se fotografie některých z obětí teroristických útoků v PařížiVideo: AP

Výše zmiňovaný Ali Oulkadia, Mohammed Amri i Hamza Attou skončili spolu se třemi dalšími podezřelými v rukou belgické policie a vyšetřovatelé je vyslýchají.

Bezpečnostní složky po Abdeslamovi začaly pátrat bezprostředně po útocích, ale bezúspěšně. Mezitím však vyšlo najevo, že volal známým přes Skype, údajně z Bruselu. [celá zpráva]

Jakou pozici přesně Salah Abdeslam v teroristické buňce zastával a do jaké míry byl zapojen do samotné realizace nejhoršího masakru ve francouzské poválečné historii, vyšetřovatelé oficiálně neupřesnili. Z dostupných informací se ale zdá, že vezl pachatele k hudebnímu klubu Bataclan, kde při útocích zemřelo nejvíc lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám