Hlavní obsah

Putin se v Paříži sešel s Obamou i Merkelovou

– Paříž • Aktualizováno

Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin se v pondělí sešli v Paříži. Podle prohlášení Bílého domu hovořili o krizi v Sýrii a na Ukrajině. Kreml oznámil, že Obama vyjádřil lítost nad nedávným sestřelením ruského armádního letounu Tureckem. Po schůzce s Obamou se ruský prezident sešel i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Foto: Mikhail Klimentyev/Sputnik/Kremlin, Reuters

Prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Vladimir Putin

Článek

Půlhodinová schůzka proběhla na okraj mezinárodní konference o klimatu. [celá zpráva]

Obama během ní vyjádřil lítost nad nedávným sestřelením ruského suchoje a nad smrtí jeho pilota. Moskva by se přesto podle něj měla zasadit o zmírnění napětí mezí ní a Tureckem v důsledku tohoto incidentu.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a předsedou Evropské komise Jean-Claudem Junckerem

Americký prezident současně zopakoval, že by se Rusko v Sýrii mělo soustředit na boj s Islámským státem a nikoliv na další opozičníky, kteří bojují proti silám syrského prezidenta Bašára Asada. USA nadále trvají na Asadově odchodu po skončení přechodné fáze, během níž by se do vlády zapojila i syrská opozice. Obama podle vyjádření Kremlu trvá na politickém řešení v Sýrii.

Oba státníci také hovořili o krizi na Ukrajině a dodržování příměří v její východní části.

Postup boje proti Islámskému státu následně společně konzultovali i náčelníci generálního štábu ruské a americké armády generálové Valerij Gerasimov a Joseph Dunford.

Sešel se i s Merkelovou

Vladimir Putin se později sešel také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle německé strany probírali především krizi v Sýrii a boj s Islámským státem.

Když pak došlo na téma Ukrajina, zapojil se do rozhovoru i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám