Hlavní obsah

Putin se s tureckým prezidentem nesejde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Brusel
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin se při příležitosti klimatické konference v Paříži nesejde se svým tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoganem. V pondělí to sdělil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, uvedla agentura Interfax. Erdogan si schůzku přál, aby snížil napětí po sestřelu suchoje.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Archivní záběr ruského prezidenta Vladimira Putina z loňské návštěvy v Turecku

Článek

Peskov uvedl, že takováto schůzka není plánována. „V programu není žádný takový kontakt, o takové schůzce se nejedná ani nebude jednat.”

Nevyloučil ale případnou schůzku ruského prezidenta s americkým protějškem Barackem Obamou: „Jednání s Obamou nevylučujeme. Nejspíše spolu budou mluvit v kuloárech,“ dodal mluvčí.

Erdogan dal opakovaně najevo, že by se rád v Paříži s Putinem setkal. Ruskému prezidentovi volal několik hodin po sestřelu ruského suchoje, ale nebyl s ním spojen.

Putinův poradce Jurij Ušakov řekl, že o tureckých žádostech „bylo vedení země informováno”, avšak „vidíme nepřipravenost turecké strany přistoupit k elementární omluvě za incident s letadlem”.

Suchoje dostaly rakety vzduch-vzduch

Ruské stíhací bombardéry Su-34 v pondělí poprvé startovaly k náletům v Sýrii poprvé nejen s bombami, ale i raketami vzduch-vzduch.

Podle ruského velení je důvodem snaha zajistit útočícím ruským letadlům zvýšenou bezpečnost.

Turecko se neomluví

Turecký premiér Ahmet Davutoglu v pondělí sdělil, že sestřel ruského letadla byl obranný čin. Ochrana hranice je podle něj povinnost – a Turci se omlouvat nebudou. „Žádná země by nás nemohla žádat o omluvu," řekl Davutoglu po setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem. „Ochrana našeho vzdušného prostoru, naší hranice není jen právo, je to pro mou vládu povinnost.”

„Přáli bychom si, aby se to nestalo," připustil Davutoglu.

Stoltenberg v pondělí řekl, že členské země NATO podporují právo Turecka hájit svůj vzdušný prostor. Komentoval tím sestřel ruského letadla u syrsko-tureckých hranic, které podle tvrzení Ankary na 17 sekund narušilo turecký vzdušný prostor.

Už v neděli Davutoglu varoval, že k podobným incidentům může docházet i v budoucnosti, pokud Rusko nebude koordinovat své vojenské akce v Sýrii s mezinárodní koalicí vedenou Spojenými státy.

Davutoglu volí tvrdší rétoriku než Erdogan, který už dal najevo, že by turecká protivzdušná obrana takto nejednala, kdyby věděla, že jde o ruské letadlo.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám