Hlavní obsah

Demonstrace v Paříži se zvrhly v násilné střety, zadrženo 200 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Během nedělní demonstrace před klimatickým summitem zadržela policie v Paříži 208 lidí. Demonstrace na ulici se zvrhly v násilné střety s policií. Oznámil to šéf policie Michel Cadot.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Demonstrace proti klimatickým změnám v PařížiVideo: Reuters

 
Článek

Cadot podle agentury AFP uvedl, že u zhruba stovky aktivistů se našly podezřelé předměty schopné způsobit zranění, včetně bowlingové koule. Policie předtím proti demonstrantům, kteří protestovali proti summitu a proti zákazu shromažďování, použila slzný plyn.

Před klimatickým summitem se protesty konaly po celém světě. Lidé na nich požadovali, aby se vlády zavázaly, že omezí množství emisí.

V Paříži byly demonstrace kvůli nedávným teroristickým útokům zakázány. Okolo klubu Bataclan, kde vraždili islamisté, se utvořil lidský řetěz.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Střety v Paříži před klimatickou konferencí

„Zneužívají, znečišťují, vydělávají! V ohrožení je společnost a podnebí,” stálo na jednom z nápisů, které přinesli někteří z tisíců účastníků akce.

„Je třeba veřejně tlačit na vedoucí představitele. Zrušení manifestace nás zklamalo, ale tohle je dobrá alternativa k mobilizaci,” vysvětlila novinářům 29letá účastnice řetězu Aude.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Boty na náměstí Republiky v Paříži

Aktivisté koalice Climat 21 pokryli pařížské náměstí Republiky tisícovkami bot, aby tak vyjádřili nesouhlas se zákazem manifestace k nadcházejícímu summitu. Své boty jim podle francouzských médií poskytly na výraz solidarity i osobnosti jako herečka Marion Cotillardová, šéf OSN Pan Ki-mun a papež František.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Demonstrant v Paříží

Na 200 lidí se rozhodlo zákaz nerespektovat a vytvořilo demonstraci, která postupovala k náměstí Republiky. Mnozí z účastníků této akce měli zahalené tváře a někteří začali házet na přítomné početné bezpečnostní síly lahve a další předměty. Policisté nakonec demonstranty rozehnali silou. Narušitelé se podle AFP sešli na výzvu skupiny nazývající se Anticop21.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Ochránci přírody při protestu v Paříži

Nenásilné demonstrace plné lidí na podporu mezinárodní dohody ke snížení škodlivých emisí do ovzduší se uskutečnily například v Sydney, Berlíně, Londýně, Sao Paulu, Hongkongu či New Yorku. V mnoha dalších městech se demonstrovalo již v pátek a v sobotu.

Reklama

Výběr článků

Načítám