Hlavní obsah

Francie bude kvůli teroru porušovat konvenci o lidských právech

Paříž
Aktualizováno

Francie informovala Radu Evropy, že při výjimečném stavu, který platí po pařížských atentátech, bude porušovat Evropskou konvenci o lidských právech. Informovala o tom agentura AFP. Výjimečný stav nařízený po teroristických útocích z 13. listopadu má platit do konce února 2016.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Posílená policejní ochrana na Place de la Republique

Článek

V dopise z 24. listopadu Francie sděluje vedení Radě Evropy ve Štrasburku, že využívá článku 15 uvedené konvence, který umožňuje její porušování v mimořádných situacích.

Dopis má podle AFP ochránit Francii před případným odsouzením u Evropského soudu pro lidská práv.

Domovní prohlídky bez vědomí soudu

Výjimečný stav dává francouzské policii nové pravomoci. Bezpečnostní síly například nemusejí mít k domácím prohlídkám či elektronickému sledování lidí povolení soudu, které za normálních okolností potřebují.

Generální tajemník Rady Evropy Thorbjorn Jagland zdůraznil, že Evropská konvence o lidských právech, která garantuje osobní svobody, ve svých základních bodech pro Francii stále platí.

Podle nejnovějších průzkumů je většina Francouzů na pozadí přetrvávající teroristické hrozby ochotna omezit své osobní svobody výměnou za bezpečnost.

Podobné dočasné výjimky umožňující porušování konvence o lidských právech v minulosti měly i další členské země Rady Evropy, například Turecko v roce 1990, Gruzie v roce 2006 či Arménie v roce 2008.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám