Hlavní obsah

Ještě že nejsme v Bruselu, oddechli si europoslanci

– Štrasburk
Právo, Jan Martinek, Štrasburk

Scéna jako z válečného filmu: poloprázdnou ulicí ve francouzském Štrasburku jdou tři vojáci v uniformách. Všichni třímají v rukou samopaly. Ačkoli nedávné teroristické útoky v Paříži se odehrály téměř pět set kilometrů odsud, přece jen jsme ve Francii, kde už týden platí výjimečný stav.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Belgický voják před sídlem Evropské komise v Bruselu

Článek

Jen nedaleko odsud se také nachází budova Evropského parlamentu, kde v uplynulých čtyřech dnech probíhalo pravidelné plenární zasedání.

A většina europoslanců se shodla, že jsou rádi, že tentokrát nemusí jezdit do Bruselu, kde aktuální stav doopravdy připomíná válku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„My se tady ve Štrasburku máme dobře, v Bruselu je to teď horší. Ale pravda je, že mí francouzští přátelé, u kterých bydlím, když jsem tady, se trochu bojí. Sledují všechny zprávy na internetu, diskutují o tom,“ řekl Právu lidovecký europoslanec a předseda právního výboru EP Pavel Svoboda.

Kontroly nevadí

Nedávný masakr v Paříži i vyhrocená situace v Bruselu je podle něj i tak u ostatních europoslanců tématem číslo jedna – hrozba terorismu se promítla i do debat na plénu.

„Ale když si socialisté, komunisté, piráti a zelení odhlasovali bod řešící práva zvířat, to mi přišlo vzhledem k situaci až neuctivé,“ míní Svoboda. Zmíněná rezoluce obsahovala i takové kuriózní návrhy, aby se veškeré ryby zabíjely pouze za pomoci anestetik.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Poslanci v Evropském parlamentu ve Štrasburku

Jediná změna, které se štrasburský objekt Evropského parlamentu po útocích v Paříži dočkal, je improvizovaný stan s bezpečnostní kontrolou, který stojí už před vchodem do monumentální budovy.

Kontrolní rámy dříve stály až uvnitř areálu. Vyšší pozornost se tu věnuje také autům.

Také europoslanec Petr Mach (Svobodní) říká, že krizový stav z Bruselu do Štrasburku nedosáhl. „Kontrolovali mě na francouzských hranicích, ptali se mě, kam jedu a za jakým účelem. Když jsem řekl, že jsem poslanec, nechali mě jet. Hraniční kontroly ve Francii ale souvisí spíš s konferencí o klimatu než s terorismem,“ uvedl Mach.

Foto: Yves Herman, Reuters

Belgičtí vojáci před europarlamentem v Bruselu

Německý europoslanec za euroskeptickou Alternativu pro Německo (AfD) Marcus Pretzell Právu řekl, že měl dobrý pocit, když viděl na hranicích kontroly. „Když jsem se byl teď podívat v Bruselu, byl jsem v šoku. Dnes tam nejsou jen islámské čtvrti, ale dokonce otevřeně islamistické. A neřeší to nikdo,“ řekl Pretzell.

Naopak podle europoslance Jana Kellera (za ČSSD) policistů ve štrasburských ulicích poslední dobou ubylo. „Nejspíš přibylo tajných policistů, o tom já ale nevím,“ řekl Právu. Běh europarlamentu podle něj atentáty nijak nezasáhly.

„Mám strach“

„Akorát se tady neustále drží dvě minuty ticha, pak se na to zapomene, a tak to bude až do dalšího atentátu. Že by ale někdo přišel s nějakým řešením, to se tu ještě nestalo,“ míní Keller, který je známý svým kritickým postojem k imigrační krizi.

Ani historické centrum Štrasburku nevypadá, že by se ho hrozba teroristů výrazně dotkla. Podle servírky v tradiční restauraci kousek od katedrály ale strach ve vzduchu cítit je.

„Lidé se tu určitě víc bojí. Dokonce i vánoční trhy máme letos omezené a víc hlídané,“ řekla Právu.

„Ven chodí méně lidí. U nás v restauraci je dnes plno, ale jestli to tak bude i v dalších dnech, to těžko říct. Sama mám teď větší strach,“ uvedla servírka.

Reklama

Výběr článků

Načítám