Hlavní obsah

Rusko si bude s Francií vyměňovat zprávy rozvědek, na Asadovi se země neshodly

– Moskva

Konkrétní výsledky přineslo čtvrteční jednání prezidentů Ruska a Francie Vladimira Putina a Françoise Hollanda v Moskvě. Obě země si budou vyměňovat zpravodajské informace o Islámském státu a dalších vzbouřeneckých skupinách, což má zvýšit efektivitu úderů proti teroristickým skupinám.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Francouzský prezident Francois Hollande (vlevo) jedná s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Podle televize NBC to řekla hlava francouzské republiky po pracovní večeři s ruským protějškem. „ Na čem jsme se shodli, a co je důležité, že se bude útočit jen na Daíš (arabský akronym Islámského státu) a ne na síly, které bojují s terorismem. Budeme si vyměňovat informace o tom, koho zasáhnout a koho ne,“ řekl Hollande na společné tiskové konferenci. Rusko už dříve žádalo Američany vedenou koalici, aby mu poskytovala informace o možných cílech.

Údery by se měly soustředit na teroristické skupiny a nemířit na umírněné vzbouřence bojující proti syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi. Rusko čelilo opakovaným obviněním, že likviduje především ty, aby pomohlo Asadovi.

Spor o osud Asada

Oba státníci se ale neshodli na osudu syrského prezidenta, na jehož pozvání působí ruské jednotky v Sýrii. Putin uvedl po jednání, že Moskva je připravena se spojit s Paříží v boji proti společnému nepříteli, ale zopakoval ruský názor, že Asad a syrská vláda jsou také spojenci v boji proti terorismu: „Věřím, že osud prezidenta Sýrie musí zůstat v syrských rukou,“ řekl Putin.

Hollande přitom jasně uvedl, že Syřan nemůže hrát žádnou v roli v budoucím politickém uspořádání Sýrie. Západ je ochoten maximálně umožnit, aby Asad stál v čele země v přechodném období.

Putin také opět obvinil Turecko, že přinejmenším přivírá oči nad pašováním ropy vytěžené Islámským státem přes své území. Uvedl, že je sice teoreticky možné, že o tom Ankara neví, ale že si to dokáže těžko představit. [celá zpráva]

Turecko ale tvrdí, že tvrdě bojuje proti pašerákům ropy, a hlásá, kolik jí zabavilo.

Francie také v rámci boje proti Islámskému státu zvýší pomoc skupinám, které s ním válčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám